Berget calar ...

Berget calar semangat Celtic

GLASGOW, 20 Ogos – Harapan Celtic untuk mara ke peringkat kumpulan Liga Juara–Juara yang menguntungkan sedikit terjejas apabila Jo Inge Berget menjaringkan gol untuk Malmo pada minit akhir, walaupun juara Sweden itu tewas 3-2 dalam perlawanan pertama pusingan play-off di Parkhead.

Tuan rumah beraksi dengan baik ketika Leigh Griffiths menyudahkan sepakan yang menewaskan Johan Wiland pada minit ketiga sebelum Nir Bitton menanduk sepakan sudut Stefan Johansen pada minit ke-10.

Bagaimanapun, Berget menjaringkan gol pertamanya pada minit ke-52 sebelum Nikola Djurdic memaksa Craig Gordon menyelamatkan kedudukan ketika pasukan dari Sweden itu memulakan persaingan pada separuh masa kedua dengan yakin.

Griffiths menjaringkan gol kedua dalam perlawanan tersebut dengan tandukan pada minit ke-61 untuk mengekalkan kelebihan dua gol Celtic tetapi jaringan Berget minit kelima masa penamat menyerahkan penyelamat kepada pasukan dari Sweden ketika The Hoops membuat kunjungan ke Sweden Selasa depan dengan kelebihan tipis.

“Keputusannya okey, tetapi ia seharusnya lebih baik lagi,” kata pengurus Celtic dengan kecewa, Ronny Deila.

Berget (kanan) meraikan gol kedua Malmo semasa menentang Celtic semalam. – Reuters
Berget (kanan) meraikan gol kedua Malmo semasa menentang Celtic semalam. – Reuters

“Sudah tentu anda kecewa apabila bolos jaringan pada minit akhir tetapi kami hanya mendahului satu jaringan dan mereka perlu menewaskan kami di Malmo.”

Pemain dari Norway Age Hareide memuji pemainnya di atas kebangkitan itu dengan berkata: “Ia adalah permulaan yang teruk bagi kami. Bolos dua jaringan pada 10 minit pertama – saya tidak tahu apa yang berlaku, tetapi pujian kepada pemain kerana kembali dalam perlawanan.

“Kami mempunyai peluang yang bagus untuk menewaskan mereka di tempat sendiri,” katanya.

Deila hanya membuat satu pertukaran kepada pasukannya yang mencatatkan kemenangan ke atas Inverness hujung minggu lalu ketika James Forrest menggantikan Gary Mackay-Steven sementara Griffith diberikan tugasan untuk menerajui di depan Nadir Ciftci, yang memulakan kelab dalam perlawanan Eropah sebelumnya musim ini.

Penyerang dari Scotland itu tidak banyak membuang masa dalam membalas kepercayaan pengurusnya apabila berjaya menjaringkan gol pendahulu Celtic pada minit ketiga.

Johansen menghasilkan hantaran bijak di antara dua pertahanan dan Griffith menghindari pemain pertahanan untuk menyudahkan sepakan ke sudut kanan jaring. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA