Berjaya hanta...

Berjaya hantar 11 satelit

CAPECANAVERAL, Fla, 22 Dis (Reuters) – Roket SpaceX Falcon 9 berlepas dari Florida semalam yang membawa muatan satelit komunikasi sebelum booster peringkat utama berpusing, meluncur balik ke Cape Canaveral dan mendarat selamat berhampiran tempat pelancarannya dalam penerbangan angkasa lepas pertama dramatik.

Misi berjaya itu, yang meliputi penghantaran kesemua 11 satelit ke orbit bagi pelanggan pelancar, ORBCOMM Inc, didedahkan dalam tempoh lebih 30 minit dan menandakan kebalikan utama kekayaan syarikat milik swasta milik Space Exploration Technologies, atau SpaceX, yang diasaskan oleh penguasa teknologi tinggi Elon Musk.

Itu adalah penerbangan pertama bagi syarikatnya yang beribu pejabat di California sejak kegagalan roket dalam bulan Jun yang memusnahkan kapal kargo yang melancarkan misi bekalan semula menuju Stesen Angkasa Lepas Antarabangsa.

Roket Falcon 9 dengan ketinggian 23 tingkat yang telah dipertingkatkan berlepas dari Stesen Angkatan Udara Cape Canaveral pada pukul 8:29 malam dengan peringkat utama sub-orbit sembilan enjin pulang 10 minit kemudian ke tapak pendaratan kira-kira 6 batu selatan tempat pelancarannya.

Booster peringkat tertinggi terus meluncur ke orbit bumi dengan muatannya.

Versi pembentukan semula roket SpaceX Falcon 9 berlepas dari Stesen Tentera Udara Cape Canaveral dalam misi pertama pelancaran itu sejak kegagalan pada Jun di Cape Canaveral, Florida pada 21 Disember. – Reuters
Versi pembentukan semula roket SpaceX Falcon 9 berlepas dari Stesen Tentera Udara Cape Canaveral dalam misi pertama pelancaran itu sejak kegagalan pada Jun di Cape Canaveral, Florida pada 21 Disember. – Reuters

Musk berkata kemampuan untuk mengembalikan roket-roketnya ke Bumi supaya ia boleh dibersihkan semula dan diterbangkan semula akan mengurangkan kos operasi syarikatnya dalam industri pelancar ruang angkasa swasta yang begitu kompetitif dan berkembang.

Kakitangan SpaceX bergembira apabila mereka menonton rakaman video langsung booster peringkat pertama setinggi 156 kaki perlahan-lahan turun tegak di langit malam yang gelap di tengah cahaya jingga yang cerah untuk melakukan pendaratan sempurna.

“Selamat kembali sayang!” Musk menulis dalam mesej meraikan di Twitter.

Syarikat saingannya, Blue Origin, syarikat angkasa lepas baru yang diasaskan oleh Ketua Eksekutif Amazon.com Jeff Bezos, telah melakukan ujian pendaratan kembali roket yang serupa pada bulan lalu.

Dalam pujian yang samar-samar maksudnya kepada SpaceX, Bezos dalam mesej di Twitter memberi ucap selamat kepada syarikat Musk, dengan mengatakan “Selamat menyertai kami!”