Berlian 8.52 ...

Berlian 8.52 karat ditemui

WASHINGTON, 28 Jun (dpa) – Sebentuk berlian putih 8.52 karat yang ditemui di sebuah taman negara di Arkansas telah pun disahkan sebagai yang terbesar pernah ditemui di tapak, kata pegawai taman.

Berlian berbentuk isikel itu ditemui pada minggu ini di Taman Negara Kawah Berlian di kawasan penyelidikan, menurut taman tersebut pada Jumaat dalam satu siaran akhbar.

Batu permata itu adalah yang kelima terbesar yang ditemui di Taman Negara Kawah Berlian, yang berkata ia adalah satu-satunya tempat penghasilan berlian di dunia yang terbuka kepada orang awam. Ia membenarkan orang menyimpan batu permata yang ditemui oleh mereka.

Wanita yang menemui berlian 8.52 karat itu adalah Bobbie Oskarson dari Longmont, Colorado. Beliau dan teman lelakinya memutuskan untuk mengunjungi taman itu beberapa jam sebelumnya selepas terjumpanya di peta lebuh raya, kata pegawai taman Waymon Cox dalam satu siaran akhbar.

Cox berkata berlian itu, yang digambarnya sebagai “amat menakjubkan,” akan dicatat dalam buku rekod taman. Ia adalah berlian ke-27 yang disahkan oleh kakitangan taman pada tahun ini.

Oskarson, yang merancang menyimpan batu permata itu, menamakannya Berlian Esperanza sempena anak saudara perempuannya dan perkataan Sepanyol untuk harapan. Nilai berlian masih tidak diketahui, tetapi berlian besar lain yang ditemui di taman telah dijual dengan harga lebih daripada 100,000 dolar, lapor CNN.