Berlin mengan...

Berlin mengangkat seni kreatif artis Syria

BERLIN – Daripada seorang pengukir patung kepada seorang pelakon dan akhirnya kepada seorang pembuat filem, Berlin telah menjadi besi magnet untuk beberapa orang artis seni Syria yang telah melarikan diri daripada keganasan kejam negara itu di mana mereka sendiri merasa takut dengan situasi itu dan merancang untuk melarikan diri untuk keselamatan dan keamanan. Walaupun sebelum ini, Beirut dan juga Paris telah lama menjadi satu destinasi pilihan bagi kebanyakan artis Arab namun baru-baru ini, Berlin, ibu negara Jerman telah berusaha untuk memperbaiki reputasi mereka sebagai satu lagi alternatif baru buat seni artis Syria yang lebih mencabar dan penciptaan seni yang lebih progresif.

Kehebatan Berlin terus digiatkan dengan menawarkan ruangan dengan harga yang berpatutan untuk tinggal dan bekerja. “Berlin dikenali sebagai sebuah bandar anarki dan juga batu,” kata Ziad Adwan, seorang pelakon dan juga pengarah yang tiba di Berlin dua tahun lalu selepas dimasukkan di dalam penjara di negara asalnya, Syria.

Setelah terkenal dengan kehebatan dinding-dinding mereka, Berlin menjadi satu lokasi dalam penyatuan semula yang besar di mana anak-anak muda membesar dengan tenang bersama setelah melarikan diri dan berpindah rendah dari Jerman dan memasuki Berlin dan dikategorikan sebagai satu status yang istimewa dan para pelarian dikecualikan daripada perkhidmatan tentera.

Penggabungan masyarakat ini menghasilkan satu suasana pemikiran secara terbuka khususnya di Berlin dan kepelbagaian budaya bukan menjadi satu isu yang besar di negara ini malah negara ini terus berusaha untuk menarik seniman dan artis seni dari seluruh dunia untuk mengembangkan sayap mereka di sini. “Berlin menjadi satu lokasi bagi saya untuk mempelbagaikan lagi aktiviti seni saya dan sememangnya saya ingin memberikan satu fenomena dan nada yang baru ke atasnya,” kata Ali Kaaf, salah seorang pelarian Syria yang telah menetap di Berlin semenjak 16 tahun yang lalu dan kini sedang mengajar di Weissensee iaitu sekolah seni yang dianggap sebagai sekolah terbaik di negara tersebut.

Beliau telah membantu sekurang-kurangnya 20 pelajar pelarian dari setiap semester untuk mencari tempat dan kedudukan di sekolah-sekolah seni yang bertaraf tinggi dan telah meletakkan bersama-sama dengan portfolio dan mencipta satu lagi kandungan yang baru setelah yang lama hilang semasa kekecohan ketika percubaan mereka melarikan diri dan perjalanan yang sukar ketika menuju ke Eropah.

Sama seperti Damsyik

Segalanya bermula untuk keperluan kehidupan seperti tempat berteduh, untuk tidur dan makanan untuk dimakan namun banyak pendatang baru mendapati diri mereka di kalangan muka-muka biasa dengan diri mereka.

“Sebahagian daripada pelajar-pelajar saya terdiri daripada pelajar-pelajar saya ketika saya mengajar di sebuah sekolah di Damsyik dan kini, pelajar-pelajar itu menetap di rumah-rumah pelarian. Keadaan ini menggambarkan saya seperti saya masih berada di Damsyik,” tambah Adwan kepada wartawan AFP. Manakala seorang wartawan yang dikenali sebagai Doha Hassan berkata bahawa beliau telah menemui ramai rakan-rakan lama di ibu negara Syria telah melarikan diri ke Jerman sejak peperangan meletus pada tahun 2011.

Namun bagi sesetengah pelarian seperti Basma El-Husseiny mengatakan bahawa situasi ini akan menjadi sangat sukar terutama sekali buat mereka yang sedang mencari jalan mereka untuk meneruskan pengajian atau kerja-kerja dalam institusi pendidikan Jerman. Dikenali sebagai seorang aktivis yang memang aktif dalam bidang seni, beliau telah berjaya mengasaskan satu tindakan amal bagi memberikan harapan baru untuk membantu para pelarian artis seni melalui belukar di birokrasi Jerman.

Ziad Adwan, seorang pelakon dan juga pengarah yang sudah tiba di Berlin pada dua tahun yang lalu. – AFP
Ziad Adwan, seorang pelakon dan juga pengarah yang sudah tiba di Berlin pada dua tahun yang lalu. – AFP
Salah seorang penggiat seni yang dikenali sebagai Sulafa Hijazi pernah menghasilkan satu lukisan seni yang menarik dan memaparkan satu ilustrasi yang penuh transformasi halus. – AFP
Salah seorang penggiat seni yang dikenali sebagai Sulafa Hijazi pernah menghasilkan satu lukisan seni yang menarik dan memaparkan satu ilustrasi yang penuh transformasi halus. – AFP

Sementara itu, Adwan dan juga seorang penerbit dari Jerman, Mario Muenster telah datang bersama-sama untuk menghasilkan sebuah majalah berbahasa Inggeris yang bertajuk A Syrious Look yang mana bertujuan untuk menghubungkan diaspora Syria baru dengan artis-artis muda dari Jerman.

Di kawasan terbuka

Kebanyakan artis pelarian menyatakan bahawa mereka sering ditandai sebagai alat peperangan dalam sempadan Syria dan disebabkan oleh situasi mereka yang melarikan diri daripada konflik negara asal mereka. Malah menurut beberapa laporan mengatakan bahawa, Presiden Syria, Bashar Al-Assad telah menerapkan satu ideologi terhadap pembelajaran anak-anak di sekolah seni dan beberapa artis seni berkata bahawa institusi ini penuh dengan rasuah. “Artis seni digunakan untuk menggunakan pelbagai simbol untuk mengkritik disebabkan takut kepada pihak penapisan. Hari ini mereka hanya mencuba untuk membuat perkara itu secara lebih terbuka,” tambah Adwan kepada wartawan AFP.

Salah seorang penggiat seni yang dikenali sebagai Sulafa Hijazi pernah menghasilkan satu lukisan seni yang menarik dan memaparkan satu ilustrasi yang penuh transformasi halus. “Saya pernah menulis novel dalam keadaan yang gelap dan ia sangat menyedihkan. Ia seolah-olah pelik namun sejak saya berada di sini, tulisan saya malah kini berubah kepada jenaka,” tambah Sulafa kepada wartawan AFP sambil tersenyum.

“Berlin memberikan kami semua peluang dan tiada siapa yang akan dapat membayangkan bagaimana keadaan Damsyik untuk menjadi sebuah modal budaya dalam tempoh 50 tahun akan datang dan tiada siapa akan dapat membayangkan bahawa Berlin menjadi destinasi kedua buat mereka,” tambah Sulafa mengakhiri temu ramah. – AFP