Bersatu tanga...

Bersatu tangani keganasan

MANILA, Sept 12 – Kumpulan pengganas Filipina Abu Sayyaf memperkukuhkan pengaruhnya selepas kejadian serangan pengganas 11 September di Amerika Syarikat yang lalu, seorang pegawai kanan kerajaan berkata.

Presiden Komunikasi Setiausaha Pejabat Martin Andanar berkata kelmarin bahawa serangan pengganas 9 September di Amerika Syarikat membuka “kotak Pandora” dalam keganasan.

“Mereka menjadi golongan ekstremis, ISI (Negara Islam). Kumpulan Abu Sayyaf telah menjadi lebih kuat,” katanya merujuk kepada kesetiaan yang dilaporkan kumpulan pengganas tempatan kepada IS.

Semasa al-Qaeda mempamerkan kuasanya, yang bertanggungjawab dalam serangan AS 15 tahun yang lalu, penyamun Abu Sayyaf juga berjanji setia dengan kumpulan pengganas itu.

Andanar berkata serangan 11 September harus menjadi peringatan bahawa kita semua menghadapi musuh yang tidak dikenali, pengganas.

Beliau meminta semua orang untuk bekerjasama dalam memerangi keganasan.

Kumpulan Abu Sayyaf baru-baru ini disyaki menjadi dalang terhadap serangan di bandar selatan Filipina Davao, membunuh 14 orang dan mencederakan 70 yang lain. – Xinhua