Bertolacci se...

Bertolacci sertai AC Milan

MILAN, 30 Jun (AFP) – Midfield antarabangsa Itali Andrea Bertolacci berkata beliau tidak sabar-sabar untuk menjadi sebahagian daripada ‘Projek penting’ AC Milan selepas secara rasmi menyertai gergasi Serie A yang tumbang itu dari Roma semalam.

Bertolacci yang dianggap sebagai salah satu bakat cemerlang dalam generasinya, menjadi pemain pertama disambar Rossoneri pada musim panas apabila menyertai kelab dengan perjanjian empat tahun dilaporkan bernilai 20 juta euro (AS$22.4juta).

“AC Milan memberitahu bahawa Andrea Bertolacci secara rasmi ditandatangani dari AS Roma. Pemain tengah itu telah menandatangani kontrak sehingga 30 Jun 2019,” menurut kenyataan kelab.

Dalam satu kenyataan sebelum ini, Bertolacci, 24, dan telah menghabiskan tiga musim bersama Genoa serta menjaringkan enam gol dalam 35 penampilan liga musim lalu berkata: “Ia akan menjadi satu perasaan yang hebat untuk tiba di San Siro dengan baju Milan, saya tidak boleh menunggu lama untuk bermula.

“Pilihan pertama saya adalah Milan. Ada satu projek penting dan saya akan bersedia untuk kem latihan. Saya 24 tahun dan masih boleh bertambah baik. Saya mahu untuk menyokong kerja-kerja bagus yang saya lakukan musim lalu dan membawa Milan lebih jauh.”

Sehingga minggu lepas Bertolacci masih milik bersama Genoa dan Roma walaupun kemudian membeli pemain itu secara terang-terangan dengan bayaran sebanyak 8.5 juta euro daripada Genoa.

AC Milan telah ketinggalan di belakang pesaing bandar Inter dalam pasaran perpindahan musim panas selepas mereka menyambar midfield Perancis Geoffrey Kondogbia dari Monaco.

Nerazzurri terus dikaitkan dengan pemain pertahanan Atletico Madrid Joao Miranda dan baru-baru ini menyambut kedatangan Jeison Murillo dari Granada selepas menandatangani pertahanan antarabangsa Colombia Januari lalu.

Milan dilaporkan hampir menandatangani penyerang Sevilla Carlos Bacca ketika kedua-dua kelab Milan itu cuba untuk bangun semula selepas selesai pada pertengahan jadual dan tersingkir dari pentas Eropah musim depan.

Jurulatih Rossoneri Filippo Inzaghi dipecat lebih seminggu yang lalu dan digantikan Sinisa Mihajlovic, yang mengetuai Sampdoria untuk selesai ketujuh musim lalu dan mendapat tempat dalam Liga Europa.

Mihajlovic mempunyai satu tugas yang sukar di hadapannya jika mahu membebaskan Milan daripada masa sukar.

ARTIKEL YANG SAMA