BICET dan ACE...

BICET dan ACEC 2016 bermula

Oleh Imelda Groves HA

Gambar oleh Muiz Matdani

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 14 Nov – Persidangan Antarabangsa Brunei mengenai Kejuruteraan dan Teknologi (BICET) ke-6 dan Persidangan Kejuruteraan Awam ASEAN ke-9 (ACEC 2016) membuka tirainya hari ini dengan majlis pembukaan rasmi di Dewan Serba Guna Universiti Teknologi Brunei (UTB), di sini.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis dan seterusnya menyempurnakan perasmian persidangan ialah Pemangku Menteri Pembangunan, Dato Paduka Haji Suhaimi bin Haji Ghafar.

Persidangan BICET 2016 berlangsung selama tiga hari hingga 16 November dengan membawa tema ‘Kemajuan Terkini Kejuruteraan Sains dan Teknologi manakala itu, ACEC 2016 diadakan selari dengan BICET 2016 hingga 15 November 2016.

BICET merupakan acara tahunan untuk ahli-ahli akademik, penyelidik dan jurutera dari industri, makmal penyelidikan dan universiti bertukar-tukar maklumat dan melibatkan diri antara satu sama lain.

Berikutan dengan kejayaan acara yang lalu, BICET 2016 akan membawa bersama kemajuan terkini bagi semua topik utama yang berkepentingan dalam kejuruteraan sains dan teknologi.

Tetamu kehormat melancarkan BICET 2016.
Tetamu kehormat melancarkan BICET 2016.

Persidangan tersebut dianjurkan oleh UTB dengan kerjasama Institusi Kejuruteraan dan Teknologi (IET) Brunei Darussalam dan Oxford Business Group masing-masing sebagai penganjur teknikal, penaja bersama dan rakan penyelidikan manakala itu Petrokon Utama Sdn Bhd dan Teknologi PTD sebagai penaja.

Naib Canselor UTB, Profesor Dr. Hajah Zohrah binti Haji Sulaiman dalam ucapan alu-aluannya antara lain menyatakan, persidangan tersebut akan menyediakan platform perkongsian kerjasama dan pengetahuan dalam kalangan peserta tempatan dan antarabangsa yang terlibat dalam domain meluas kejuruteraan dan teknologi.

Sejurus selepas perasmian, majlis mendengarkan ucaptama pertama bertajuk ‘Long Term-Management of Bridges – Fatigue Analysis of RC Bridge Deck Slabs’ oleh Profesor Takashi Matsumoto, Profesor dalam Kejuruteraan dan Polisi bagi Pembangunan Mapan di Hokkaido University, Jepun.

Profesor Takashi Matsumoto menyampaikan ucaptama.
Profesor Takashi Matsumoto menyampaikan ucaptama.

Sebanyak 160 kertas kerja akan dibentangkan dalam lima simposium dan 35 sesi, dengan Simposium A mengetengahkan mengenai Sistem-sistem Sumber Bio, Pertanian dan Mekanikal; Simposium B – Kimia & Bahan, Tenaga dan Alam Sekitar; Simposium C – Pendidikan & Latihan dan Keselamatan Manusia dalam Kejuruteraan; Simposium D – Maklumat & Komunikasi, Kejuruteraan Pengiraan dan Elektrik; dan Simposium E – Persekitaran Pembinaan Masa depan.

Tahun ini, komponen Kejuruteraan Awam BICET 2016, Simposium E, juga akan diadakan sempena ACEC 2016.

Para pembentang kertas kerja adalah dari Australia, Brunei Darussalam, China, Indonesia, Jepun, Korea Selatan, Malaysia, Oman, Pakistan, Filipina, Singapura, Thailand dan United Kingdom.

Persidangan juga mendengarkan dua ucaptama lain oleh penceramah jemputan iaitu Profesor Sains Bahan dan Kejuruteraan di Nanyang Technological University, Singapura, Profesor Chen Zhong, dan Profesor Kejuruteraan Elektrik di Korea Advanced Institute of Science and Technology, Profesor Menang Yong-Hyub.

UTB adalah satu-satunya universiti di Brunei yang menawarkan latihan komprehensif dalam kejuruteraan awam, mekanikal, petroleum, kimia, mekatronik serta elektrik dan elektronik.

ARTIKEL YANG SAMA