Bidaan jual f...

Bidaan jual firma makanan Kuwait gagal

BANDAR KUWAIT, 29 Mei – Satu bidaan daripada kumpulan para pelabur Teluk untuk membeli majoriti saham syarikat makanan terkenal Kuwait dan terkemuka di rantau itu, Americana, telah gagal, menurut kenyataan rasmi hari ini.

“Tiada persetujuan muktamad telah dicapai,” kata Al-Khair dari National for Stocks and Real Estate, yang menguruskan berbilion dolar saham dipegang oleh keluarga Kharafi, keluarga pedagang terkaya di Kuwait, yang hendak menjual sahamnya sebanyak 69 peratus di Americana.

“Kedua-dua pihak telah bersetuju untuk menamatkan rundingan daripada penjualan yang dirancang,” kata Al-Khair dalam satu kenyataan kepada Kuwait Stock Exchange.

Konsortium itu melakukan siasatan ketekunan yang terlambat sebelum membuat tawaran yang tidak pernah didedahkan.

Ia adalah percubaan gagal kali kedua keluarga Kharafi untuk menjual Americana selepas syarikat makanan berpangkalan di Saudi melaporkan telah menawarkan AS$4 bilion untuk memiliki firma itu tahun lepas. Tawaran itu telah ditolak.

Ditubuhkan pada 1964, Americana, atau Syarikat Makanan Kuwait, adalah kumpulan induk yang telah dibawa ke Timur Tengah lebih daripada berpuluh jenama makanan utama seperti KFC, Costa Coffee dan TGI Friday’s. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA