‘Big Three’ G...

‘Big Three’ Golf gagal beri impak

AUGUSTA, AS, 12 April (AFP) – Pemain golf yang baru bertapak “Big Three” meninggalkan Augusta National dan Masters semalam dengan impak kecil berbanding apabila mereka tiba seminggu sebelumnya.

Benar bahawa peringkat separuh jalan pada petang Jumaat lalu, Jordan Spieth mendahului dengan satu pukulan dari Rory McIIory dan Jason Day masih mencari jaket hijau berhampiran kedudukan teratas dalam kumpulan yang bersaingan.

Tetapi ketiga-tiga bersedih pada satu peringkat atau seorang lagi pada hujung minggu apabila pemain dari England, Danny Willett meraih kemenangan dalam perlawanan besar pertama tahun ini.

Spieth paling terdekat dari ketiga-tiga bintang-bintang baru permainan ini, tetapi kekalahannya adalah yang paling berat dan sukar untuk diterima.

Mendahului dengan lima pukulan dia akhirnya kecewa. Amen Corner, menghasilkan enam pukulan, empat pukulan muncul selepas dua pukulan ke dalam air pada par 3 ke 12.

Salah seorang pemain harapan sukan golf, Jordan Spieth yang gagal memberikan impak pada kejohanan masters pertama tahun ini. – AFP
Salah seorang pemain harapan sukan golf, Jordan Spieth yang gagal memberikan impak pada kejohanan masters pertama tahun ini. – AFP

Juara bertahan berusia 22 tahun itu jelas goyah apabila dia muncul dari tee ke 18, terikat pada tempat kedua dan soalan diajukan bagaimana penjejasan ke atas pemikiran kukuhnya. “Gambaran besar, ini akan menyakiti. Ia akan mengambil masa,” ujarnya apabila diajukan soalan itu.

Tetapi dia tidak akur kepada pantulan beberapa tahan , dengan mengatakan ‘tidak ada putus asa dalam kami’ iaitu dirinya sendiri dan pembantu-pembantu dan penasihatnya.

Sekurang-kurangnya Spieth telah pernah memenangi Augusta National tahun lalu. yang sama juga pada McIIroy yang sekali lagi gagal mendapat yang terbaik dari permainan golf ini.

Dia mengakui bahawa dia mengalami masalah mental di Masters, satu gelaran yang mengelaknya dalam pencarian bagi karier Grand Slam empat perlawanan besar.

ARTIKEL YANG SAMA