Bimbang tiada...

Bimbang tiada lampu jalan galak kes kecurian

pg06_160627_d

TIDAK tahu langsung kepada pihak yang mana satu aduan harus ditujukan, penduduk yang tinggal di Skim Perumahan Mengkubau telah memutuskan untuk beralih kepada media untuk menyuarakan kebimbangan mereka mengenai kesejahteraan dan keselamatan persekitaran di kawasan Bukit Sinadur di mana beberapa lampu jalan raya masih tidak berfungsi sekali gus menambah kebimbangan mereka memandangkan beberapa kes kecurian telah berlaku di kawasan itu.

Menurut salah seorang penduduk yang tinggal di kawasan itu, sebelum ini, semua lampu jalan di kawasan itu tidak berfungsi selepas kilat merosakkan lampu dan menyebabkan jalan raya di kawasan itu diselubungi kegelapan.

Selepas berada dalam keadaan gelap-gelita selama beberapa hari, penduduk memutuskan untuk mengemukakan aduan menerusi e-Darussalam tetapi diberitahu bahawa e-Darussalam tidak lagi dibenarkan menerima aduan untuk kawasan perumahan dan merujuk mereka kepada pengurusan perumahan di Surapit.

Mengadakan kunjungan ke Surapit merupakan satu lagi kekecewaan kerana mereka diberitahu jabatan itu bukan pihak yang relevan untuk mengemukakan aduan mengenai lampu jalan raya di kawasan perumahan dan diberitahu ia merupakan tanggungjawab Jabatan Perkhidmatan Elektrik.

Setelah dibuat beberapa panggilan dan melawat jabatan relevan yang disuruh oleh pihak tertentu namun semuanya berakhir tanpa sebarang petunjuk mengenai jabatan yang mana satu yang merupakan parti yang betul dan selepas mencapai kata sepakat oleh penduduk di kawasan tersebut, mereka memutuskan untuk melihat papan suis elektrik utama dan menaikkan tuil yang telah terpintas, yang berjaya memulihkan fungsi lampu jalan raya tetapi malangnya tanpa penentu waktu, lampu jalan raya dipasang sepanjang masa.

Selepas seketika, penduduk memutuskan untuk menghubungi pihak relevan mengenai situasi di mana sekali lagi beberapa kunjungan, isu lampu jalan raya berjaya diselesaikan kerana beberapa minggu kemudian, mereka melihat penentu waktu lampu jalan telah pun berfungsi memandangkan ia ditutup secara automatik pada siang dan dibuka secara automatik pada waktu malam. – Insan simpati

ARTIKEL YANG SAMA