Bincang hak a...

Bincang hak asasi kanak-kanak di rantau Asia Pasifik

Oleh Imelda Farrah Zohre HA

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 Jun – Majlis Kesejahteraan Masyarakat (MKM), baru-baru ini, telah mengambil bahagian dalam Mesyuarat Perkongsian Asia Pasifik mengenai Gabungan dan Rangkaian Hak Asasi Kanak-kanak, yang diadakan di Siem Reap, Kemboja.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh MKM, di sini, hari ini, mesyuarat dua hari, 2 hingga 4 Jun, itu adalah yang pertama dianjurkan oleh Gabungan Hak Asasi Kanak-Kanak Asia (CRC Asia), iaitu sebuah organisasi hak asasi kanak-kanak dan manusia yang kini beroperasi di lapan buah negara di Asia Tenggara, dengan kerjasama organisasi anggota Gabungan NGO mengenai Hak Kanak-kanak (NGOCRC) dan dibiayai oleh Save the Children dan UNICEF.

Mesyuarat berkenaan dihadiri seramai 45 ketua dan perwakilan gabungan dan rangkaian kebangsaan dan serantau yang terlibat dalam advokasi hak asasi kanak-kanak dari 16 buah negara Asia Pasifik, iaitu Australia, Brunei Darussalam, Kemboja, Hong Kong, India, Indonesia, Jepun, Korea, Laos, Malaysia, Mongolia, Nepal, Filipina, Taiwan, Thailand dan Vietnam.

Menurut kenyataan itu, MKM diwakili oleh Naib Presiden 1 MKM, Dayang Nur Judy binti Abdullah, bersama Ketua Jawatankuasa Kanak-Kanak MKM, Dayang Zubaidah binti Dato Paduka Haji Abu Zar.

Ia antara lain bertujuan untuk menghimpunkan gabungan dan rangkaian kebangsaan di rantau Asia Pasifik bagi meneroka bidang-bidang kerjasama mengenai isu-isu hak asasi kanak-kanak, serta berkongsi idea dan menghasilkan pelan untuk mewujudkan kerjasama lebih besar mengenai advokasi hak asasi kanak-kanak di rantau ini.

Dayang Nur Judy dan Dayang Zubaidah (tengah) ketika menghadiri mesyuarat mengenai hak asasi kanak-kanak di Siem Reap, Kemboja.
Dayang Nur Judy dan Dayang Zubaidah (tengah) ketika menghadiri mesyuarat mengenai hak asasi kanak-kanak di Siem Reap, Kemboja.

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengarah Serantau CRC Asia, Amihan Abueva, memetik statistik daripada Prospek Penduduk Dunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu 2010, yang mana lebih 60 peratus daripada remaja di dunia tinggal di Asia Pasifik, bermakna lebih daripada 750 juta wanita muda dan lelaki berusia 15 hingga 24 tahun.

Begitu juga di Asia, yang mempunyai jumlah kanak-kanak ketiga terbesar di dunia dan tiba masanya Asia mendahului dalam usaha melindungi hak asasi kanak-kanak untuk masa depan yang lebih baik, ujarnya.

Dalam mesyuarat itu, Pejabat Statistik Pusat (CSO) dari setiap negara membentangkan aktiviti organisasi mereka yang terbukti menjadi perkongsian berhasil dan peluang pembelajaran mengenai hak kanak-kanak isu-isu utama di Asia Pasifik termasuk keadilan juvana, kanak-kanak dalam kemiskinan, keganasan terhadap kanak-kanak, hukuman dera, buli, kanak-kanak di kawasan bencana, anak-anak bercanggah dengan undang-undang, buruh kanak-kanak, tentera kanak-kanak, perkahwinan kanak-kanak, pelarian kanak-kanak, kanak-kanak tanpa kerakyatan dan kanak-kanak tidak berdaftar, perlindungan kanak-kanak kurang upaya, anak-anak pekerja asing dan kanak-kanak bergerak dan banyak lagi.

Mesyuarat itu, juga berfungsi sebagai platform untuk para peserta belajar daripada pakar-pakar dan penyokong lain tentang trend, peluang dan cabaran-cabaran mengenai isu hak asasi kanak-kanak atau inisiatif, dan para peserta juga berpeluang berkongsi pengetahuan mereka sendiri dan pengalaman mengenai topik ini.

MKM dalam kenyataannya menyatakan bahawa, Brunei Darussalam menyetujui Konvensyen Hak Asasi Kanak-kanak pada bulan Disember 1995, dan mengemukakan laporan awal pada tahun 2003 diikuti dengan laporan kedua dan ketiga pada Mac 2014.

Sementara itu, status pelaksanaan CRC di Brunei bakal melalui satu lagi penilaian semula pada Januari 2016.

ARTIKEL YANG SAMA