Bincang isu u...

Bincang isu ujian peluru berpandu

SYDNEY, 14 Mac (Reuters) – Menteri Luar Australia, Julia Bishop berkata hari ini yang dia akan mencabar rakan sejawatannya dari Iran semasa pertemuan mereka minggu ini atas laporan ujian peluru berpandu semasa satu latihan ketenteraan yang menarik ancaman tindak balas diplomatik dari Amerika Syarikat.

Agensi berita Fars dan Tasnim melaporkan bahawa Pengawal Revolusi Iran melepaskan ujian dua peluru berpandu balistik Rabu lalu,

“Terserah kepada Iran untuk membuktikan bahawa ia berada dalam perjalanan untuk bertanggungjawab dalam arena antarabangsa,” kata Bishop di Fiji, di mana beliau telah membincangkan bantuan selepas taufan baru-baru ini.

Bishop dijangka bertemu dengan Menteri Luar Iran, Mohammad Javad Zarif di Canberra pada Selasa. Zarif pergi ke Australia melalui New Zealand.

Iran akan berada di bawah tekanan diplomatik yang kuat selepas ujian peluru berpandu balistik itu, yang mana Amerika Syarikat berhasrat untuk membangkitkan isu itu semasa perundingan Majlis Keselamatan Bangsa-Bangsa Bersatu minggu ini.

Bishop berkata, beliau bercadang untuk meningkatkan hak asasi manusia di Iran dengan Zarif sebagai tambahan kepada ujian peluru berpandunya.

Zarif telah mencabar mengenai isu itu dalam pertemuannya dengan Menteri Luar New Zealand, Murray McCully, Ahad lalu. McCully dan Zarif juga akan turut membincangkan mengenai keselamatan Timur Tengah dan perdagangan, menurut satu kenyataan daripada pejabat McCully.

Australia juga akan menggunakan lawatan Zarif itu untuk membincangkan perjanjian mengenai pencari suaka Iran untuk kembali ke tanah air mereka. Australia memohon jaminan dari Iran bahawa mereka yang kembali itu tidak akan ditindas.

ARTIKEL YANG SAMA