Bini puji pem...

Bini puji pemain bola wanita China

RIO DE JANEIRO, 2 Ogos – Bekas jurulatih Perancis, Bruno Bini percaya pemain bola sepak wanita China “bekerja keras dan kurang mengadu” berbanding bekas pasukannya ketika mereka bersedia menghadapi Brazil dalam aksi pembukaan bola sepak Olimpik esok.

China, pemenang pingat perak di mana bola sepak wanita membuat kemunculan dalam Olimpik pada 1996, kembali ke Olimpik berikutan lapan tahun terhenti selepas kegagalan untuk layak ke Olimpik London empat tahun yang lalu, tetapi ganjaran gergasi pasukan Asia itu untuk mara Rio de Janeiro adalah tugasan sukar menentang tuan rumah Brazil di Stadium Olimpik.

Walau bagaimanapun, Bini yang melatih Perancis mara ke separuh akhir Piala Dunia pada 2011, berkata pasukannya berupaya mengecewakan Brazil ketika mereka menuju Olimpik Rio.

Dan jurulatih itu, yang pada masa lalu kerap membacakan sajak kepada pemainnya atau menayangkan cerita-cerita yang memberikan inspirasi menjelang perlawanan berbanding memberikan perbincangan rasmi, percaya etika tugasan China akan menjadi kunci kepada kempen mereka di Brazil.

“Mungkin kami tidak sekuat pasukan lain, tetapi kami bekerja keras,” kata Bini hari ini. “Untuk memendekkan kenyataan panjang, jika saya membandingkan pasukan China dengan pasukan Perancis, wanita China bekerja keras dan mereka kurang membuat aduan,” tambahnya.

China merekodkan beberapa keputusan yang menggalakkan sejak Bini mengambil alih, menewaskan juara dunia AS 1-0 di New Orleans Disember lalu untuk perlawanan pertama dalam 13 perlawanan tanpa kalah. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA