Bintang Spiet...

Bintang Spieth semakin menyinar

KOHLER, AS, 9 Ogos (AFP) – Kebangkitan Jordan Spieth daripada seseorang tidak dikenali menjadi bintang global pada usia 22 tahun dilihat sebagai kejayaan yang begitu cepat.

Hanya dua tahun lalu, segelintir di luar kitaran golf AS mendengar mengenai pemain remaja dari Dallas, Texas, yang membuat laluannya ke Terbuka Murifield pada minit akhir dengan kemenangan di John Deere Classic pada minggu sebelumnya.

Dia berada di kedudukan ke-44 dalam persaingan itu tetapi mendapat tumpuan golf dan dua tahun kemudian di St Andrews dia menjadi pemain kedua memenangi tiga pertandingan utama yang pertama tahun itu.

Kemenangannya di John Deere pada 2012 tidak disedari. Dua minggu sejurus selepas ulang tahunnya yang ke-20, dia adalah pemenang remaja pertama dalam Jelajah PGA AS sejak Ralph Guldahl pada 1931.

Perkembangannya ada di sana dan menjadi kes bagi sebahagian masa. Spieth yang dilahirkan dan dibesarkan di Dallas, bersekolah di St Monica Catholic School dan Jesuit College Preparatory Scholl dan tamat pada 2011.

Jordan Spieth membuat pukulan semasa Kejohanan Golf Dunia Jemputan Bridgestone di Firestone Country Club South Course di Akron, Ohio semalam. – AFP
Jordan Spieth membuat pukulan semasa Kejohanan Golf Dunia Jemputan Bridgestone di Firestone Country Club South Course di Akron, Ohio semalam. – AFP

Dia beraksi dalam golf kolej bagi Universiti Texas dan ahli utama pasukan Piala Walker 2011 yang beraksi dan mencatatkan kemenangan di Aberdeen. Dia menggunakan pertandingan itu untuk mencuba Old Course di St Nadrews buat kali pertama.

Spieth yang berbadan tinggi dan kurus, mempunyai bakat dengan pemikiran yang tajam, pengurusan padang yang semula jadi dan teknik putting dan sentuhan menarik, adalah biasa bagi golf dari hari pertama dia mengangkat kayu pemukul.

Dia menyertai Tiger Woods sebagai satu–satunya pemain memenangi gelaran amatur Junior AS dan sebelum berusia 19 tahun dia diletakkan dalam ranking junior di AS.

Dia juga berada dalam pro dunia, berpaling dengan tidak menghadiri sekolah dan mendapatkan kedudukan 16 ketika berusia 16 tahun di Byron Nelson Championship.

ARTIKEL YANG SAMA