Biro Nikkei r...

Biro Nikkei rancang buka di bandar Mexico

TOKYO, 4 Jan (Bernama) – syarikat Jepun Nikkei berkata ia merancang untuk membuka biro di Mexico City pada April sebagai sebahagian daripada pelan pengembangan global dan di tengah-tengah hubungan ekonomi yang semakin berkembang antara Jepun dan Mexico.

Nikkei, salah satu pembekal maklumat perniagaan di Asia, membeli Financial Times pada tahun lepas.

Kumpulan media berkata pejabat Mexico City, yang akan menjadi biro-37 di dunia dan pertama sejak pengambil-alihan Financial Times, yang merupakan sebahagian daripada strategi pengembangan global yang dilaksanakan oleh syarikat tersebut.

Nikkei akan menjadi tempat penempatan media pertama Jepun yang mempunyai biro tersendiri di Mexico, juga sebagai asas untuk liputan di Amerika Tengah dan Caribbean.

Nikkei adalah sebuah syarikat media yang terbesar di Jepun dan pakar dalam menerbitkan cerita dan kandungan perniagaan, kewangan dan industri.

Edisi pagi dan petang penerbitannya, akhbar Nikkei, yang diasaskan pada tahun 1876, mempunyai edaran harian gabungan 2.7 juta dan kira-kira 430,000 pelanggan digital, menjadikannya akhbar No. 4 di Jepun dan No. 1 dalam penerbitan perniagaan.

Nikkei membeli Financial Times pada bulan Oktober sebanyak US $ 1.3 bilion daripada Pearson, salah satu syarikat penerbitan terbesar di dunia dalam pendidikan perniagaan.

ARTIKEL YANG SAMA