Blackpool dan...

Blackpool dan kes patung hilang

LONDON, 7 Mei (AFP) – Sebuah patung gangsa yang hilang dan kemudian muncul semula telah menjadi simbol penurunan berterusan dan tidak menyenangkan bekas kelab bola sepak Liga Perdana Inggeris, Blackpool.

Patung yang menggambarkan legenda kelab Stan Mortensen, penjaring hatrik menentang Bolton Wanderers pada final Piala FA 1953 itu telah berdiri di atas alas tiang di rumah Bloomfield Road Blackpool di barat laut England sejak Ogos 2005.

Patung itu hilang minggu lalu selepas peminat mengetepikannya sebagai titik satu rapat umum untuk membantah pemilik kelab, keluarga Oyston, sebelum perlawanan akhir musim ini menentang Huddersfield Town.

Walaupun ia muncul semula pada Rabu, peminat kelab amat marah dengan Amanah Penyokong Blackpool menyifatkan apa yang berlaku sebagai ‘melampaui kebencian’.

“Adalah memalukan kami mempunyai pemilik kelab yang tidak mampu memikirkan perkara itu, apatah lagi wira kelab,” Stephen Smith dari kumpulan peminat Tangerine Knights memberitahu AFP. “Ia benar-benar memalukan.”

Patung legenda kelab Blackpool, Stan Mortensen. – Agensi
Patung legenda kelab Blackpool, Stan Mortensen. – Agensi

Blackpool enggan mengulas mengenai patung itu ketika dihubungi, tetapi dalam e-mel kepada seorang ahli politik tempatan yang telah membocorkannya kepada akhbar serantau The Gazette dengan kelab pula berkata patung ‘Morty’ itu telah dipindahkan atas ‘sebab-sebab keselamatan’.

Bagi penyokong Blackpool yang telah menyaksikan penurunan pasukan mereka dari Liga Perdana Inggeris ke divisyen ketiga dalam masa empat tahun, pemindahan patung bernilai 25,000 pound (AS$38,000) yang sebahagian kosnya dibiayai oleh peminat, adalah satu pengkhianatan kepada sejarah kelab.

Mortensen, bersama rakan skuad antarabangsa England Stanley Matthews, adalah salah seorang daripada bintang pasukan Blackpool yang bersinar pada 1940-an dan 1950-an, berjaya melangkah ke tiga final Piala FA dan tiga pasukan teratas Divisyen Pertama dahulu.

Kemenangan Piala FA muncul selepas tiga percubaan selepas tewas kepada Manchester United pada 1948 dan Newcastle United pada 1951.

ARTIKEL YANG SAMA