Blatter berju...

Blatter berjuang untuk namanya

ZURICH, 29 Dis – Presiden FIFA digantung Sepp Blatter berasa “ditinggalkan” oleh badan bola sepak global dan kini akan menumpu untuk membersihkan namanya, beritahu warga Swiss berusia 79 tahun itu kepada majalah Jerman Bunte.

Pengawas FIFA pada minggu lalu mengharamkan Blatter dan bos UEFA Michel Platini selama lapan tahun kerana dakwaan pencabulan etika. Kedua-duanya menafikan melakukan kesalahan dan berkata mereka akan merayu ke Mahkamah Penimbang Tara Sukan di Switzerland.

“Saya tidak lagi melawan untuk FIFA sekarang,” kata Blatter, yang memimpin badan bola sepak selama 17 tahun, menurut satu previu temu bual dengan Bunte. “Mereka meninggalkan saya. Sekarang saya hanya melawan untuk diri saya dan untuk penghormatan saya.”

Blatter telah tampil untuk menentang pengharaman itu, mengadakan persidangan akhbar untuk memberitahu wartawan bahawa dia berasa kesal bahawa presiden FIFA telah dilayan sebagai “bola penumbuk,” menambah: “Saya akan melawan untuk diri saya dan saya akan melawan untuk FIFA.”

Dia memberitahu Bunte bahawa dia bersemangat semula dengan “dakwaan palsu” yang dilemparkan ke atasnya. “Selepas Krismas, saya akan mulai melawan balik,” kata Blatter.

Sepp Blatter akan berusaha untuk membersihkan diri sejak namanya tercemar dalam badan mentadbir bola sepak global FIFA. – Reuters
Sepp Blatter akan berusaha untuk membersihkan diri sejak namanya tercemar dalam badan mentadbir bola sepak global FIFA. – Reuters

Siasatan oleh jawatankuasa etika FIFA bermula selepas pejabat peguam negara Swiss melancarkan prosiding jenayah ke atas Blatter mengenai bayaran berjumlah lebih 2 juta franc Swiss kepada Platini pada tahun 2011.

Pendakwa Switzerland juga menyiasat anugerah perlawanan final Piala Dunia oleh FIFA pada 2018 dan 2022 kepada Rusia dan Qatar, sebuah negara padang pasir tanpa tradisi bola sepak sebenar.

Jawatankuasa etika berkata ia masih belum menemui bukti yang menunjukkan bayaran tersebut, dibuat pada masa apabila Blatter berusaha dipilih semula, adalah rasuah, yang bermakna kedua-dua mereka terlepas daripada penggantungan seumur hidup.

Di Amerika Syarikat, pendakwa telah mendakwa 27 pegawai bola sepak sekarang dan dahulu berhubung dakwaan mengatakan mereka mengendali skim rasuah berhubung dengan penjualan hak televisyen untuk perlawanan bola sepak. Mereka termasuk bekas anggota Jawatankuasa Eksekutif FIFA dan pemimpin persekutuan Amerika Utara dan Selatan sekarang.

Temu bual penuh Blatter dengan Bunte akan disiarkan esok. – Reuters