Blatter ‘dias...

Blatter ‘diasak’ media

ZURICH, 24 Sept (AFP) – Dari penyiasatan rasuah di Amerika Syarikat dan Switzerland sehingga kepada penggantungan orang kanannya, ketua Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA), Sepp Blatter boleh menjangka banyak soalan dikemukakan apabila dia berdepan media esok.

Sidang akhbar Blatter, yang pertama sejak penyingkiran setiausaha agung FIFA, Jerome Valcke, akan disusuli mesyuarat dua hari eksekutif di mana skandal yang tiada penghujungnya terhadap pertubuhan induk itu mencemarkan dunia bola sepak, adalah menjadi agenda.

Sejak jawatankuasa eksekutif kali terakhir bermesyuarat, kebanyakan berita yang menyelubungi FIFA adalah kurang positif.

Semalam, kementerian kehakiman Switzerland meluluskan ekstradisi ke AS terhadap Rafael Esquivel, bekas pegawai FIFA warga Venezuela, di antara mereka yang ditahan dalam serbuan di Zurich pada Mei lalu.

Switzerland telah meluluskan pertukaran kepada kuasa AS terhadap bekas naib presiden FIFA, Eugenio Figueredo, warga Uruguay, dengan keputusan ekstradisi ke atas empat suspek lain dalam masa beberapa hari.

Gambar fail bertarikh 14 Julai 2014 di Stadium Maracana di Rio de Janeiro menunjukkan Blatter (kanan) berbual sesuatu dengan Jerome Valcke. – AFP
Gambar fail bertarikh 14 Julai 2014 di Stadium Maracana di Rio de Janeiro menunjukkan Blatter (kanan) berbual sesuatu dengan Jerome Valcke. – AFP

Minggu lalu menyaksikan pemecatan Valcke atas dakwaan bahawa dia menyertai dalam penjualan tiket haram pasaran gelap yang menyelubungi Piala Dunia 2014. Dia menafikan dakwaan itu dan berikrar untuk menentangnya.

Tiga hari sebelum Valcke dipecat, Peguam Negara AS, Loretta Lynch berkata penyiasatan menyeluruhnya terhadap beberapa dekad rasuah dalam FIFA semakin berkembang dan dilihat akan membawa lebih ramai orang didakwa.

Ia adalah Lynch yang mendedahkan krisis itu di FIFA pada Mei lalu, apabila pejabatnya mendedahkan pendakwaan ke atas 14 orang — sembilan pegawai bola sepak dan lima eksekutif pemasaran sukan — didakwa terlibat dalam rasuah skandal yang bernilai lebih dari AS$150 juta (134 juta euro) sejak 1991.

ARTIKEL YANG SAMA