Blatter dihuj...

Blatter dihujani wang

ZURICH, 21 Julai – Presiden FIFA Sepp Blatter dihujani wang kertas palsu oleh seorang pembantah Britain sebelum bermulanya sidang media semalam dan nyata digegarkan, lalu keluar meninggalkan auditorium.

Pembantah itu, yang dikenal pasti oleh media Britain sebagai pelawak, Lee Nelson, nama sebenar Simon Brodkin telah dibawa keluar oleh polis Swiss.

Nelson yang memakai bendera Korea Utara dan sebelum melontarkan wang kertas ke arah Blatter, 79 tahun, berkata “Ini untuk Korea Utara 2026“ merujuk kepada tahun di mana peluang menghoskan Piala Dunia boleh didapati.

“Gembira, Sepp, semua ada di sana,” dia berteriak.

Blatter, dengan suara cemas, menggesa bagi keselamatan ketika ‘wang’ menghujaninya, meninggalkan auditorium selama 10 minit ketika kakitangan membersihkan wang kertas sebelum kembali bercakap kepada media.

Blatter dihujani wang kertas palsu setibanya pada sidang media semasa mesyuarat Eksekutif FIFA semalam. - Reuters
Blatter dihujani wang kertas palsu setibanya pada sidang media semasa mesyuarat Eksekutif FIFA semalam. – Reuters

“Ini tidak ada kena mengena dengan bola sepak,” katanya sebelum pergi.

Apabila dia kembali, Blatter berkata: “Saya baru menghubungi mendiang ibu saya dan dia berkata “Jangan bimbang, ia merupakan tindakan orang kurang pendidikan,” katanya.

FIFA dilanda siri-siri skandal rasuah dan 14 pegawai bola sepak dan eksekutif pemasaran sukan didakwa oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (AS) dengan pelbagai dakwaan termasuklah penipuan dan pembersihan wang.

Juga terdapat dakwaan rasuah berkaitan beberapa proses pembidaan Piala Dunia.

Nelson terlibat dalam usikan serupa pada masa lalu, termasuklah naik ke pentas bersama penyanyi rapi Kanye West di Festival Glastonbury dan pada tahun 2014, cuba mencerobohi skuad Piala Dunia England ketika mereka dalam penerbangan ke AS. – Reuters