Blatter engga...

Blatter enggan berganjak

ZURICH, 29 Mei (AFP) – Presiden FIFA, Sepp Blatter berada dalam undian pilihan raya semula hari ini dengan menegaskan hanya dia yang boleh membersihkan sukan paling popular dunia itu, ini mengejutkan pengkritik yang mahu mengeluarkan kad merah terhadap kepimpinannya selama 17 tahun.

Ketua badan bola sepak dunia itu mengetepikannya selepas tokoh-tokoh badan sukan dunia bersama dengan penaja terbesar berang dengan skandal rasuah FIFA itu.

Perdana Menteri British, David Cameron menyokong bagi Blatter meletak jawatan, sementara Presiden Perancis, Francois Hollande berkata kumpulan-kumpulan sukan itu memilih menghoskan acara utama itu perlu “sempurna”.

Menteri Luar Jerman, Frank-Walter Steinmeier berkata jika dunia bola sepak tidak membersihkan “racun” rasuah, agensi–agensi kerajaan akan dipaksa untuk campur tangan.

Kesan sampingan komersial meningkat dengan Hyundai Motor dari Korea Selatan, penaja utama FIFA, berkata ia “amat bimbang” selepas penahanan minggu ini dan bermulanya penyiasatan jenayah yang melibatkan badan bola sepak.

Blatter sewaktu kongres berjalan. - AFP
Blatter sewaktu kongres berjalan. – AFP

Gergasi kad kredit, Visa, mengancam untuk ‘menilai semula’ penajaannya jika FIFA tidak membersihkan tindakannya. Coca-Cola, Adidas, McDonald dan Budweiser juga menyatakannya, sementara Pertubuhan Bangsa–Bangsa Bersatu berkata ia mengkaji semula persetujuan kerjasamanya dengan FIFA.

Blatter yang terselamat skandal sebelum ini sudah bersedia bagi penggal kelima pemilihan undian, hari ini, disokong oleh sekutu dari Afrika dan Asia, biarpun penyiasatan jenayah sedang dijalankan di AS dan Switzerland.

Blatter membuka tirai kongres tahunan FIFA semalam dengan berkata dia “tidak dapat memantau semua orang sepanjang masa”, menolak dipersalahkan selepas penahanan dramatik di Switzerland atas arahan pendakwa-pendakwa AS.

“Dalam masa beberapa bulan ia bukanlah mudah bagi FIFA. Saya pasti lebih banyak berita buruk akan menyusul tetapi ia adalah perlu untuk memulakan bagi mengembalikan kepercayaan dalam pertubuhan kita,” kata Presiden itu.