Blatter mungk...

Blatter mungkin cuba kekal terajui FIFA

GENEVA, 14 Jun (Reuters) – Sepp Blatter (gambar) mungkin berusaha untuk kekal sebagai Presiden FIFA, akhbar Swiss memetik sumber tanpa nama yang rapat dengan Blatter sebagai berkata hari ini. Laporan itu muncul kurang daripada dua minggu selepas Blatter meletak jawatan sebagai ketua organisasi bola sepak dunia.

Akhbar Schweiz am Sonntag berkata ia mempunyai maklumat bahawa Blatter telah menerima mesej sokongan dari Afrika dan persatuan bola sepak Asia yang meminta beliau memikirkan semula keputusannya untuk berundur.

Blatter telah dihormati dengan sokongan dan tidak menolak kemungkinan kekal sebagai presiden, sumber tanpa nama itu memberitahu akhbar. FIFA bagaimanapun, tidak membalas permintaan satu e-mel dari Reuters dengan segera untuk mengulas mengenai cerita akhbar itu.

pg20_150615_b

Blatter pada 2 Jun berkata, beliau akan meletak jawatan sebagai Presiden FIFA berikutan siasatan rasuah, selepas memimpin badan dunia pentadbir bola sepak itu sejak tahun 1998. FIFA dijangka mencari pengganti pada mesyuarat tergempar di Zurich Disember ini.

Minat baru Blatter dalam tugasan itu juga merupakan sebab Walter de Gregorio melepaskan jawatan sebagai pengarah FIFA komunikasi kerana beliau telah berhujah untuk permulaan yang baru dan menasihatkan Blatter untuk pergi, kata akhbar Switzerland itu. Bagaimanapun, De Gregorio enggan mengulas kenyataan akhbar itu.

ARTIKEL YANG SAMA