Blatter terus...

Blatter teruskan rayuannya

LAUSANNE, 26 Ogos – Bekas presiden FIFA, Sepp Blatter berusaha untuk menterbalikkan larangannya dari bola sepak, dalam pendengaran rayuan 14 jam semalam, dan usaha untuk penebusan selepas kerjayanya berakhir dalam keadaan yang memalukan.

Blatter meningkatkan pembelaannya ke atas larangan selama enam tahun FIFA yang dikenakan ke atasnya kerana pelanggaran etika di Mahkamah Timbang Tara bagi Sukan (CAS) yang secara tipikalnya meletakkan pertikaian dalam sukan itu.

Dilanda dengan skandal rasuah sejak Mei tahun lepas dan sasaran penyiasatan jenayah di negara asalnya, Switzerland, Blatter, 80, dilihat bersemangat selepas keluar dari dewan mahkamah pada waktu malam.

Dia memasuki CAS sejurus sebelum 8:00 pagi dengan mengenakan sut berwarna gelap dan dengan jerami yang jelas, memberitahu wartawan dia masih merasa “optimis” dan memiliki keyakinan dalam timbang tara.

Kes tersebut mencetuskan kejatuhan Blatter pada September tahun lepas, apabila pendakwa dari Switzerland berkata mereka menyiasatkan kerana disyaki bagi pembayaran 2 juta Swiss franc (AS$2 juta, 1.8 juta euro) yang dilakukannya pada 2011 kepada salah seorang penggantinya, Michel Platini. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA