Bochum tidak ...

Bochum tidak gentar

BERLIN, 9 Feb – Pasukan bawahan, VfL Bochum berharap untuk menghasilkan kejayaan dengan menyingkirkan Bayern Munich daripada persaingan suku akhir Piala Jerman esok untuk menghalang impian Pep Guardiola untuk mencatatkan tiga kejayaan.

Bochum pasukan divisyen dua akan menjadi hos kepada pendahulu Bundesliga, Bayern, yang merancang untuk menandakan pelepasan jurulatih Pep Guardiola pada Mei ke Manchester City dengan tiga gelaran, Liga Jerman, Piala dan Liga Juara-Juara.

Ia hadir sebagai satu kejutan, tetapi kedudukan itu sangat tipis ke atas Bochum, yang hanya memenangi sembilan dari 73 perlawanan mereka bertemu Bayern, tewas 48 kali.

Pasukan Bavarian itu tewas di Bochum pada 2004, sementara segelintir peminat dari kedua-dua kelab perlu mengingatkan mengenai kebangkitan Bayern setelah ketinggalan 4-0 untuk mencatatkan kemenangan 6-5 di Bochum pada 1976/77.

Bochum belum bolos sebarang gol dalam mana-mana empat perlawanan divisyen dua, tetapi tugasan mereka terjejas dengan serangan Bayern yang dipenuhi pemain bintang, walaupun ia hanya seri tanpa jaringan di Leverkusen Sabtu lalu.

Pasukan Bavarian kali terakhir gagal mara ke separuh akhir Piala Jerman pada 1988. “Bayern memenangi 99 daripada 100 perlawanan, tetapi mungkin esok adalah hari yang ditunggu-tunggu,” kata kapten pasukan Bochum, Patrick Fabian. Kelab dari Ruhr Valley itu, yang berada di tangga kelima dalam divisyen dua, tidak mempunyai sesuatu yang dikesali menentang pasukan Guardiola yang penuh bintang.

“Kami bersemangat, bersedia bagi perlawanan itu dan mahu menikmatinya,” kata pemain utama Bochum, Marco Terrazzino. Bayern berharap untuk menurunkan midfield dari Chile, Arturo Vidal, yang dikeluarkan kerana kecederaan kaki di Leverkusen Sabtu lalu selepas dikasari Stefan Keissling. – AFP