Boeing, Iran ...

Boeing, Iran Air tandatangani perjanjian bersejarah

DUBAI, United Arab Emirates, 22 Jun (AP) – Boeing Co. hari ini telah menandatangani perjanjian dengan Iran Air ‘menyatakan niat syarikat penerbangan itu’ untuk membeli pesawat, menubuhkan perjanjian perniagaan yang terbesar di antara Republik Islam dan Amerika sejak pengambilalihan Kedutaan AS 1979 di Tehran.

Seorang pegawai Iran telah berkata perjanjian itu akan melibatkan 100 pesawat manakala seorang lagi telah mencadangkan syarikat penerbangan Iran boleh membeli kapal terbang bernilai AS$25 bilion daripada Boeing yang berpangkalan di Chicago.

Walau bagaimanapun, permusuhan lama antara Amerika Syarikat dan Iran, serta sekatan lain dan politik walaupun presiden masih boleh mengikat apa-apa perjanjian – walaupun selepas perjanjian nuklear tahun lalu.

Dan walaupun perjanjian itu dimuktamadkan, tempahan pesawat sering diumumkan pada harga senarai, bermakna tag harga sebenar mungkin akan menjadi lebih rendah kerana syarikat penerbangan biasanya mendapat diskaun yang rendah.

Boeing mengeluarkan kenyataan kepada The Associated Press mengatakan bahawa ia telah menandatangani perjanjian Iran Air “di bawah kebenaran daripada kerajaan AS berikutan penentuan bahawa Iran telah bertemu obligasinya di bawah perjanjian nuklear yang dicapai pada musim panas lalu.”

“Boeing akan terus mengikut jejak kerajaan AS berhubung dengan pekerjaannya bersama syarikat penerbangan Iran, dan apa-apa serta semua kontrak dengan syarikat penerbangan Iran akan bergantung kepada kelulusan kerajaan AS,” katanya.

Kenyataan Boeing tidak memberikan butiran lanjut. Fakher Daghestani, jurucakap yang berpangkalan di Dubai untuk pengilang, enggan mengulas lanjut.

Jurucakap Jabatan Negara John Kirby berkata, “Jabatan Negara mengalu-alukan Boeing untuk membuat pengumuman dengan perjanjian bersama Iran Air, yang melibatkan jenis aktiviti perniagaan yang dibenarkan yang dihasratkan dalam Pelan Komprehensif Tindakan Bersama.

ARTIKEL YANG SAMA