Boeing menang...

Boeing menang komitmen pembelian AS$1.3 bilion

SINGAPURA, 17 Feb – Boeing hari ini menyatakan ia telah memenangi komitmen daripada Okay Airways di China untuk membeli 12 pesawat udara dengan harga AS$1.3 bilion, satu perjanjian yang dikatakan oleh syarikat penerbangan menunjukkan sektor pelancongan negara adalah teguh meskipun kemelesetan ekonomi.“Rakyat China adalah amat pandai berjimat. Adalah tidak penting sama ada ekonomi telah bertambah teruk, mereka masih akan melancong,” beritahu pengerusi Okay Airways Wang Shusheng kepada wartawan.“Buat masa sekarang, kami sedang menumpu pada rantau dan Singapura adalah salah satu destinasi yang berada dalam pertimbangan kami,” tambah beliau.

Okay Airways, ditubuhkan pada 2004 dan syarikat penerbangan milik swasta pertama China, kini terbang ke Jepun, Thailand dan pulau Jeju di Korea Selatan serta laluan domestik.Pada 2014, ia bersetuju untuk membeli 10 buah kapal terbang Boeing bernilai AS$980 juta. Perjanjian terbaru adalah tertakluk kepada kelulusan kerajaan China, kata pengeluar AS pada Pameran Udara Singapura di mana ia diumumkan.

Okay berjanji akan membeli lapan buah kapal terbang 737 MAX 8s, tiga 737 MAX 9s dan sebuah kapal terbang 737-900 versi lanjutan generasi akan datang, yang kesemuanya merupakan pesawat udara berbadan sempit.Syarikat penerbangan China itu juga mempunyai pilihan untuk menempah lapan lagi 737 MAX 8s, kata Boeing.

Wang berkata syarikat penerbangan juga merancang menambah armadanya untuk memasukkan pesawat udara berbadan lebar untuk terbang ke lebih banyak destinasi pelancong antarabangsa seperti Hawaii dan Fiji.Satu keputusan akan diambil pada akhir tahun ini mengenai kapal terbang berbadan lebar, kata beliau.

Syarikat penerbangan itu bercita-cita memiliki 80 pesawat udara menjelang tahun 2020, dengan 30 peratus daripada armada dijangka merupakan pesawat udara yang lebih lebar.Pembelian Okay Airways adalah yang terbesar diumumkan setakat ini pada pameran udara Singapura, yang telah melihat pemerolehan yang kurang pada tahun ini di tengah kebimbangan ekonomi global. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA