Boeing ‘ranca...

Boeing ‘rancang kilang China’

SHANGHAI, 22 Sept (AFP) – Rancangan bagi sebuah kilang Boeing di China telah diserahkan kepada kerajaan di Beijing, lapor media milik kerajaan hari ini menjelang lawatan Presiden Xi Jinping ke Amerika Syarikat (AS), di mana beliau akan meninjau salah sebuah kilangnya.

Sebuah kilang Boeing di China akan mewakili satu perubahan haluan dalam strategi gergasi AS dalam pasaran penting, di mana Airbus pesaing Eropah mempunyai operasi pemasangan terakhir bagi pesawat Airbus 320 jarak sederhana di pelabuhan utara Tianjin dan merancang untuk membuka penyiapan baru dan pusat penghantaran bagi A330 penerbangan jarak jauh.

Sebuah rancangan bagi kilang Boeing di Zhoushan, di timur wilayah Zhejiang, telah diserahkan kepada Majlis Perbandaran Kerajaan, kabinet China, lapor Berita Shanghai Securities.

Akhbar itu yang ditadbir oleh agensi berita rasmi Xinhua, memberi butiran lanjut – termasuk siapa yang mengetengahkan cadangan itu – namun mengatakan kemas kini akan dijangkakan seawalnya minggu ini.

Xi dijangka akan mengunjungi kilang pesawat udara utama Boeing di Washington pada Rabu, sebelum berkunjung ke Washington DC pada hari berikutnya untuk bertemu Presiden Barack Obama di Rumah Putih.

Kilang itu akan menjadi tumpuan dalam zon industri aeroangkasa baru di Zhoushan, tambahnya.

China dijangka akan menambah 6,330 pesawat baru bernilai $950 bilion kepada armada komersialnya menjelang 2034, menurut Boeing bulan lalu dalam Tinjauan Pasaran Semasa tahunan China.

Semasa pelancaran, Randy Tinseth, naib presiden pemasaran dalam Pesawat Udara Komersial Boeing, mengatakan bahawa ‘Airbus mempunyai caranya tersendiri untuk menangani pasaran China, kami mempunyai cara kami…kami mempunyai pelbagai laluan.”

Namun dia menambah bahawa sama ada strategi itu ‘betul atau salah…kami tetap membuka pilihan kami terbuka untuk masa depan.”

Bloomberg News melaporkan awal bulan ini yang Boeing sedang meneliti sama ada untuk membuka sebuah kilang di China untuk melakukan tugas seperti mengecat jet 737 yang laris dijual itu, yang akan menjadi kemudahan pertama sepertinya di luar AS.

Bagaimanapun, Boeing tidak dapat dihubungi untuk memberi komen.

Zhoushan terletak di delta sungai Yangtze di Laut China Timur dan bersempadan hab komersial Shanghai.