BOJ jangka ke...

BOJ jangka kecualikan AS$90 bilion

TOKYO, 13 Mac (Reuters) – Lembaga Dasar Bank Jepun (BOJ) minggu ini dijangka membincangkan sama ada untuk mengecualikan AS$90 bilion dalam dana jangka pendek dari kadar faedah negatif yang baru dikenakannya, menurut mereka yang mengetahui tentang perkara ini, selepas industri sekuriti memberi amaran bahawa wang pelaburan akan menjadi deposit bank.

Sesetengah pihak dalam BOJ bersimpati dengan permintaan itu, yang datangnya dari Pertubuhan Amanah Pelaburan, menurut sumber itu, kerana aliran daripada pelaburan ke bank akaun akan bertentangan dengan desakan Perdana Menteri Shinzo Abe dan bank pusat akan memindahkan lebih banyak simpanan sangat besar Jepun keluar dari deposit dan bond kerajaan, kepada pelaburan lebih produktif untuk memulakan pertumbuhan dan mengatasi deflasi.

Tetapi pengurus-pengurus bank lain bimbang bahawa membenarkan pengecualian dari kadar negatif bagi ‘dana simpanan wang”(MRFs) – pembrokeran produk berisiko rendah menawarkan para pelabur untuk menyimpan sementara wang tunai mereka, boleh menimbulkan masalah yang tidak pernah berlaku ketika industri kewangan cuba melindungi pelaburan lain daripada kadar negatif, menurut mereka.

“MRFs memainkan peranan penting dalam penyelesaian dana,” menurut salah satu sumber itu.

Seorang lagi berkata, “Saya berpendapat adalah biasa bagi lembaga BOJ untuk membahaskannya pada mesyuarat dasar pada Isnin dan Selasa.

Tetapi satu lagi sumber lain berkata, “Ini adalah isu yang terlalu sensitif. Ia membangkitkan persoalan tentang sama ada membenarkan pengecualian, boleh membawa kepada permintaan serupa dari bank-bank.”

Seorang jurucakap BOJ berkata dia tidak boleh mengulas, dengan menyatakan tentang tegahan laporan berita sebelum mesyuarat dasar.

Perdebatan itu memperlihatkan kesukaran yang dihadapi BOJ selepas keputusannya pada 9 Januari lalu untuk menetapkan kadar dasar utama di bawah sifar buat pertama kalinya dengan mengenakan caj 0.1 peratus ke atas beberapa simpanan lebih institusi kewangan yang disimpan dengan BOJ.

ARTIKEL YANG SAMA