BOJ tidak ter...

BOJ tidak tergesa-gesa

HONG KONG, 15 Mac (AFP) – Saham Asia jatuh hari ini, dengan Tokyo merosot selepas Bank Jepun (BOJ) menahan daripada melaksanakan perangsang mata wang baru, sementara syarikat tenaga merosot ekoran satu kemelesetan dalam harga minyak.

Bank pusat Jepun mengekalkan perangsang mata wangnya, tatkala penggubal dasar memahami kesan kadar faedah negatif yang diumumkan pada Januari.

Keputusan itu dijangkakan, walaupun penganalisis meramalkan Gabenor Haruhiko Kuroda dan kumpulannya akan melancarkan lebih banyak dasar mata wang pada bulan-bulan akan datang untuk memulakan ekonomi lemah Jepun.

Saham Tokyo diniagakan merosot 0.91 peratus selepas pengumuman, sementara yen kukuh berbanding rakan utamanya.

“BoJ akan mengamalkan dasar tunggu-dan-lihat untuk seketika,” beritahu Yasuhide Yajima, ketua ahli ekonomi di Institut Penyelidikan NLI, kepada Bloomberg News.

Gabenor Bank of Japan (BOJ), Haruhiko Kuroda ketika menghadiri sidang berita di ibu pejabat BOJ di Tokyo, Jepun, pada 15 Mac. – Reuters
Gabenor Bank of Japan (BOJ), Haruhiko Kuroda ketika menghadiri sidang berita di ibu pejabat BOJ di Tokyo, Jepun, pada 15 Mac. – Reuters

“Saya menjangkakan pelonggaran seterusnya pada Julai, apabila data harga jelasnya menunjukkan mereka di luar sasaran.”

Pelabur sedang memerhati BoJ pada masa apabila kebimbangan semakin meningkat bahawa bank pusat sedang kehabisan senjata untuk merangsang ekonomi dunia.

Pada minggu lalu, Bank Pusat Eropah melancarkan langkah perangsang baru, sementara pegawai Simpanan Persekutuan AS memulakan satu mesyuarat lewat hari ini yang akan diawasi ketat untuk mencari petunjuk mengenai sama ada ia akan menangguhkan kenaikan kadar faedah.

Pasaran kewangan telah melancarkan satu kepulangan daripada permulaan mereka yang paling teruk pada tahun ini, tetapi pelabur masih bimbang mengenai tanda-tanda pertumbuhan global yang lemah, terutamanya dalam ekonomi nombor dua China.

Saham China merosot hari ini, tatkala berita bank pusat menambat mata wang yuan lebih rendah berbanding dolar AS telah menambah kebimbangan selepas beberapa data ekonomi lemah dikeluarkan pada hujung minggu.