Bolt akan sen...

Bolt akan senyapkan Gatlin di Beijing

NEW YORK, 12 Jun (AFP) – Usain Bolt berkata dia belum lagi bersedia bagi bersaing dengan Justin Gatlin, namun ingin mendiamkan petinju yakin dari Amerika itu dalam ‘ledakan’ lari pecut Beijing pada kejohanan dunia dalam bulan Ogos.

Sementara pelari Jamaica itu dengan mudah memasuki musim selepas kecederaan 2014, Gatlin telah menetapkan masa terpantas tahun itu dalam acara pecut dan mengisytiharkan dirinya ‘lelaki untuk diatasi’.

“Gatlin terlalu banyak bercakap tentang banyak perkara,” Bolt memberitahu Reuters dengan ketawa kecil dalam satu temu bual semalam sebelum Adidas Grand Prix di Pulau Randall.

“Dia membuktikan berlari pantas dan bersedia. Maka seharusnya seronok memasuki kejohanan dunia.”

“Saya menanti untuk bersaing apabila orang bercakap kerana jika anda tidak bertahan anda nampak benar-benar bodoh.”

Usain Bolt semasa melawat Macy’s Herald Square di Manhattan, New York June semalam. – Reuters
Usain Bolt semasa melawat Macy’s Herald Square di Manhattan, New York June semalam. – Reuters

Gatlin, yang pernah dikenakan dua penahanan kerana mengambil dadah, bulan lalu mencatatkan masa terpantas tahun ini dalam acara 100 meter di Doha dan mendahului musim dengan 19.68saat dalam acara 200 dan di Eugene 15 hari kemudian.

Bolt yang mengekalkan rekod dunia dalam acara (9.58saat dan 19.19saat) hanya bertanding dalam acara 200 meter Sabtu lalu ketika dia terus mengecewakan para peminat yang ingin melihat bagaimana dia akan memastikan jejak terhadap Gatlin.

Pelari Jamaica itu yang nampak lebih langsing dengan memakai sut hitam dan baju biru gelap di luar sebuah resepsi di ibu pejabat Nasdaq, berkata pemilihan perlumbaannya tidak ada kena mengena dengan kegentarannya pada mana-mana atlet lain.

“Takut? Apabila orang berkata begitu, saya ketawa. Saya telah berada dalam sukan ini bertahun-tahun dan saya tidak mengelak daripada sesiapa. Saya sentiasa muncul dan menunjukkan bahawa saya yang terbaik,” kata Bolt.

ARTIKEL YANG SAMA