Bolt atau Gat...

Bolt atau Gatlin

pg21_160815_olympic logo

RIO DE JANEIRO, 14 Ogos – Ketika Usain Bolt berada di trek Olimpik, pesaing utamanya cuba untuk berada di depan monitor TC untuk mendapatkan sekilas pandang perlumbaan itu.

Justin Gatlin terlepas pelari Jamaica itu pada saringan pusingan pertama. Ia ok, pelari pecut dari AS itu menyaksikan banyak mengenai Bolt untuk mengetahui apa yang dijangka.

Bolt adalah pilihan utama untuk memenangi tiga gelaran Olimpik berturut-turut dalam 100 meter hari ini. Dan biarpun menarik diri dari ujian Jamaica pada bulan lalu kerana mengalami kecederaan hamstring dan berharap dia akan mendapatkan lebih banyak perlumbaan di Rio de Janeiro.

Ia pasti tidak menukar fokusnya.

“Ia selalu untuk menang. Sebab itu saya berada di sini,” kata Bolt, yang mana memenangi 3 bagi 3 perlumbaan pada Sukan Beijing 2008 dan sekali lagi empat tahun kemudian di London. “Ia apa yang saya usahakan. Fokus saya adalah untuk keluar dan melakukan yang terbaik, dan melaksanakannya dengan baik.”

Bolt mencatatkan masa keempat terpantas pada pusingan pertama (10.07saat), dengan Gatlin mendahului (10.01).

970825-01-03

Gatlin adalah yang menghampiri Bolt. Dia hampir menewaskan Bolt ketika 100m akhir pada kejohanan dunia di Beijing pada Ogos lalu, tetapi terjejas pada akhirnya. Gatlin, 34, merupakan saingan terdekat pelari Jamaica itu, tetapi dengan sekitar berbaki 15 meter dan tunduk terlalu awal. Ia membuka jalan bagi Bolt untuk memenangi pingat emas.

Kesilapan Gatlin adalah sukar.

“Menang atau kalah ia adalah pengajaran yang anda pelajari untuk menjadi atlet lebih kuat, manusia lebih kuat, pada masa akan datang,” kata Gatlin.

Dengan melepasi doping, Gatlin digambarkan sebagai penghalang dalam persaingannya bersama Bolt, yang menjadi versi trek “Baik menentang Kejahatan.” Dia tidak kisah apa yang orang lain fikirkan.

“Saya bekerja keras seperti orang lain,” kata Gatlin. “Saya diuji seperti orang lain, saya kembali ke sini. Saya percaya dalam sistem. Saya berharap semua orang percaya dalam sistem.” – AP

ARTIKEL YANG SAMA