Bom buatan se...

Bom buatan sendiri bunuh 2 orang di India

KOLKATA, 8 Mac (AFP) – Dua orang terbunuh semalam apabila bom buatan sendiri mereka meletup di Bengal, Barat India, kata seorang pegawai polis tempatan.

Seorang turut cedera dalam letupan yang berlaku di sebuah kampung di daerah Murshidabad, 230 kilometer (193 batu) ke utara ibu negeri Kolkata. Negeri itu dijangka akan mengadakan pilihan raya tempatan bulan depan, dan bom buatan sendiri itu kadang-kadang ditanam oleh pekerja parti-parti politik bagi mengelakkan pengundi di kubu kuat pesaing mereka daripada mengundi di hari pengundian.

“Dua orang terbunuh dan seorang cedera apabila bom yang dibuat di sebuah pondok lumpur di kampung Bharatpur meletup sebelum waktu subuh hari ini,” C Sudhakar, polis penguasa daerah Murshidabad, memberitahu kepada AFP.

“Terdapat bunyi yang besar apabila letupan berlaku,” kata Sudhakar, sambil menambah bahawa ia tidak jelas berapa banyak bom telah meletup kerana hanya sisa-sisa bahan letupan ditemui.

Tiada tangkapan dibuat setakat ini.

Bulan lalu, polis menemui 80 bom buatan sendiri dari sebuah rumah seorang pemimpin tempatan yang memerintah Kongres parti Trinamool, Barat Bengal, menurut media tempatan.