Bom ditemui d...

Bom ditemui dekat kedutaan AS

MANILA, 28 Nov – Polis mematikan sebiji bom berhampiran kedutaan Amerika Syarikat (AS) di bandar Filipina hari ini, dengan militan yang telah menjanjikan kesetiaan mereka kepada kumpulan Islamic State (IS) mungkin dalang di sebalik percubaan serangan pengganas itu, kata pihak berkuasa.

Sebuah teksi telah menggugurkan bom mortar dengan peledak telefon bimbit dalam tong sampah kira-kira 200 meter dari kedutaan di sebatang jalan raya yang paling sibuk di Manila, namun tukang sapu jalan menemuinya dan memberitahu pihak berkuasa, kata polis.

“Ia merupakan satu percubaan tindakan keganasan,” ketua polis negara, Ronald dela Rosa memberitahu para wartawan, menambah bahawa dia percaya kumpulan militan Maute yang pada masa ini berdepan serangan tentera di selatan Filipina merupakan suspek utama.

“Disebabkan operasi polis/tentera berterusan di sana, militan mengalami banyak kematian. Kami boleh mengandaikan ia adalah satu penyimpanan untuk melonggarkan operasi kami,” tambah beliau.

Polis berkata mereka telah meletupkan bom itu selepas beberapa jam ia ditemui.

Ronald Dela Rosa bercakap tentang bahan letupan yang ditemui oleh tukang sapu jalan berhampiran kedutaan AS, semasa sidang media di ibu pejabat polis di Manila pada 28 November. – AFP
Ronald Dela Rosa bercakap tentang bahan letupan yang ditemui oleh tukang sapu jalan berhampiran kedutaan AS, semasa sidang media di ibu pejabat polis di Manila pada 28 November. – AFP

Geng Maute juga disalahkan atas pengeboman di bandar kediaman Presiden Rodrigo Duterte di bandar selatan Davao pada September yang membunuh 15 orang.

Tentera sejak Khamis telah menentang puluhan anggota geng Maute yang bersembunyi di bangunan kerajaan yang ditinggalkan di bandar Butig di pulau Mindanao, kira-kira 800km selatan Manila.

Seramai 13 askar cedera dalam pertempuran itu, jurucakap tentera, Brigedier Jeneral Restituto Padilla memberitahu para wartawan.

Menurutnya lagi 19 militan telah terbunuh, walaupun tiada mayat ditemui dan jumlah kematian tidak dapat disahkan. Pertempuran masih diteruskan hari ini. – AFP