Bom kereta di...

Bom kereta di Sidon, bunuh pegawai Palestin

SIDON, Lubnan, 12 April (AFP) – Sebuah bom kereta meletup hari ini di bandar pelabuhan selatan Lebanon Sidon, membunuh sekurang-kurangnya seorang yang dikenal pasti sebagai seorang pegawai Palestin, menurut sumber keselamatan.

Sumber itu berkata, letupan itu membunuh Fathi Zeidan, yang mengetuai pergerakan Fatah di Miye Miye di kem pelarian Palestin berhampiran Sidon.

“Kad pengenalan beliau ditemui berhampiran kereta yang meletup, yang juga milik beliau,” kata sumber kepada AFP, sambil menambah ia adalah tidak jelas jika Zeidan berada di dalam kereta pada masa itu.

Unit forensik tentera tiba di tempat kejadian letupan dan membersihkan bahagian badan yang hangus terbaring berhampiran kereta yang terbakar, kata seorang wartawan AFP di tempat kejadian.

Lebih daripada 450,000 rakyat Palestin berdaftar di Lubnan dengan agensi PBB bagi pelarian Palestin di 12 kem pelarian yang rasmi.

Kem-kem ditadbir oleh pegawai-pegawai Palestin dan pasukan keselamatan, dan bukannya pihak berkuasa Lubnan.

Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, ketegangan telah meningkat antara pergerakan Presiden Palestin, Mahmud Abbas Fatah dan kumpulan Jund al-Sham, terutamanya di kem Ain al-Hilweh, yang juga berhampiran Sidon.

Puak-puak bertelagah di Ain al-Hilweh telah bertempur beberapa kali pada tahun lepas, dengan setiap diantara mereka saling menuduh antara satu sama lain dalam percubaan pembunuhan.

Ain al-Hilweh telah menjadi tempat kejadian kematian antara beberapa puak, dan juga tempat pembiakan kumpulan pelampau yang telah berkembang di balik kem kemiskinan itu.

ARTIKEL YANG SAMA