Bom UXO bunuh...

Bom UXO bunuh 2 kanak-kanak di Laos

VIENTIANE, 20 Sept – Bom Amerika Syarikat yang tidak meletup (UXO) yang ditinggalkan setengah abad yang lalu telah membunuh dua kanak-kanak Laos, akhbar Laos dalam talian yang dikendalikan oleh kerajaan, Vientiane Times melaporkan kelmarin.

Dua beradik itu dinamakan Done, berumur 10, dan Pone, 9, terbunuh pada hari Ahad apabila mereka terlibat dalam letupan peranti itu di kampung Nongbua, Daerah Bualapha, wilayah Khammuan, kira-kira 250 km tenggara ibu negara Laos, Vientiane.

Seorang lagi kanak-kanak lelaki berusia 10 tahun cedera parah dan sedang dirawat di hospital di Daerah Yommalath. Pihak Berkuasa Kebangsaan Pengawalseliaan Laos bagi Sektor Tindakan UXO / Mine (NRA) dan Pendidikan Dunia akan memberikan keluarganya sokongan kewangan.

NRA kini akan meninjau kawasan untuk mengesan dan memeriksa lebih banyak bom berangkai, menurut laporan itu.

RPK berkata, kanak-kanak lelaki itu keluar untuk memburu cengkerik pada tengah hari. Sementara seorang lagi daripada mereka menggali tanah dan memukul peranti, kemudian meletup, membunuh kedua-dua kanak-kanak lelaki itu.

Kampung ini adalah 180km dari ibu negara wilayah dan telah banyak dibom semasa Perang Indochina. Program kebangsaan Laos bagi bom yang tidak meletup (UXO Laos) dan Mine Advisory Group (MAG) meneruskan untuk meninjau kawasan itu dan memusnahkan mana-mana baki bom UXO.

RPK berkata, setakat tahun ini 44 orang telah terlibat dalam kemalangan berkaitan bom UXO, dengan 40 orang mengalami kecederaan dan empat orang terkorban.

Dari 2008 hingga 2015, 86 orang di wilayah Khammuan mengalami kesan bom UXO, dengan 60 yang cedera dan 26 maut. – Xinhua