Bonucci pimpi...

Bonucci pimpin perjuangan Itali

SPLIT, Croatia, 11 Jun (AFP) – Pertahanan Itali, Leonardo Bonucci meminta rakan sepasukannya dari Juventus untuk melupakan kekecewaan Liga Juara–Juara apabila berdepan Croatia dalam kelayakan Euro 2016 esok.

Impian Juventus untuk dimahkotakan sebagai raja Eropah buat kali pertama sejak 1996 terus dipantau oleh Barcelona yang menang 3-1 di Stadium Olimpik Berlin Sabtu lalu.

Sekarang Bonucci, salah seorang daripada enam pemain Bianconeri yang dihubungi dalam skuad Antonio Conte minggu lalu, berharap untuk menentang Croatia dan kemudian Portugal, yang mereka hadapi dalam aksi persahabatan Selasa depan, akan membantu meredakan kekecewaan itu.

“Conte memaklumkan saya untuk terus fokus ke atas Croatia dan itulah apa yang saya sedang lakukan,” kata Bonucci. “Dua perlawanan seterusnya akan memberikan kami peluang untuk menyerap perkara itu. Itulah apa yang kami perlukan sekarang.”

Itali menuju bandar tepi laut Split, Croatia, yang memburu untuk melanjutkan rekod 45 perlawanan tanpa kalah dalam Kejuaraan Eropah dan kelayakan Piala Dunia. Tetapi dengan rentak baru–baru ini, ketiadaan pemain dan rekod menentang Croatia, pasukan Conte akan menghadapi persaingan sengit.

Leonardo Bonucci (tengah) berlatih bersama rakan sepasukan Juventus di Stadium Olimpik Berlin sebagai persediaan untuk menghadapi Barcelona pada final Liga Juara-Juara 6 Jun lalu. – AFP
Leonardo Bonucci (tengah) berlatih bersama rakan sepasukan Juventus di Stadium Olimpik Berlin sebagai persediaan untuk menghadapi Barcelona pada final Liga Juara-Juara 6 Jun lalu. – AFP

Penyerang Sassuolo, Simone Zaza dan pertahanan Juventus, Giorgio Chiellini dan Andrea Barzagli tidak beraksi bagi naib juara Euro 2012 kerana kecederaan dan Conte juga mungkin kehilangan penjaga gol Gianluigi Buffon (cedera siku) dan midfield Marco Verratti (cedera kaki).

Croatia hanya tewas sekali kepada Itali dalam lapan perlawanan pada 1942 dan sejak itu menewaskan Azzurri tiga kali dan seri empat kali.

Pasukan itu seri 1-1 di Milan pada November dan Conte mengakui Croatia ‘adalah pasukan yang kuat dan dapat dilihat ketika menentang kami di San Siro’.