Bos Everton b...

Bos Everton bangga dengan Barry

LONDON, 7 Jan – Pengurus pasukan Everton, Roberto Martinez menggambarkan Gareth Barry sebagai salah seorang pemain terbaik England selepas dia membantu membawa pasukannya menghampiri persaingan akhir Piala Liga.

Barry, 34, menghasilkan satu lagi persembahan midfield yang menarik ketika dia mencatatkan kemenangan 2-1 ke atas bekas kelabnya Manchester City dalam perlawanan pertama separuh akhir di Goodison Park.

“Gareth Barry adalah salah seorang daripada pemain yang tidak terjejas. Bagi saya alasan besar mengapa kami memiliki terlalu ramai pemain muda adalah terdapat kepimpinan terhadap Gareth Barry,” kata Martinez.

“Saya tidak pernah melihat seorang pemain dengan profesionalisme seperti itu, standard dan memiliki paras seperti Gareth Barry. Bagi saya dia salah seorang pemain Inggeris terbaik.

“Dia boleh menamatkan dengan 600 kemunculan perlawanan Liga Perdana musim ini. Cara sikap dan cara dia beraksi, anda boleh membangunkan pasukan di sekelilingnya.

Gareth Barry (kiri) dan Romelu Lukaku meraikan gol kedua pasukan mereka. - Reuters
Gareth Barry (kiri) dan Romelu Lukaku meraikan gol kedua pasukan mereka. – Reuters

“Ia bukanlah satu kebetulan di mana kami memiliki terlalu ramai pemain yang berjaya pada kelab bola sepak kami melalui kehadiran seseorang seperti itu.”

Barry, yang beraksi dalam 575 perlawanan Liga Perdana dan mendapatkan cap 53 kali bersama England, menyertai Everton dari City pada 2014 berikutan pinjaman yang berjaya sepanjang semusim.

Hantaran lintangnya yang memberikan Romelu Lukaku peluang untuk menanduk masuk jaringan kemenangan lewat selepas Jesus Navas membatalkan jaringan pembukaan Everton dari Ramiro Funes Mori dalam pertembungan semalam.

Martinez mendakwanya ia kemenangan utama bagi pasukannya menentang pemenang perlawanan 2014 itu dan pencabar gelaran Liga Perdana ketika Everton dilihat untuk membangunkan kemungkinan pertemuan menentang Liverpool, yang memegang pendahuluan 1-0 ke atas Stoke dalam satu lagi pertemuan separuh akhir dan menamatkan penantian 21 tahun bagi menjulang trofi.

“Ia lebih dari kegembiraan. Saya merasa bangga dengan persembahan itu,” kata bos Everton itu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA