Bos Formula 1...

Bos Formula 1 cetus kemarahan media sosial

LONDON, 20 April (Agensi) – Bos Formula Satu, Bernie Ecclestone mencetuskan keributan media sosial semalam apabila dia berkata pemandu wanita tidak akan diperlukan secara serius dalam sukan itu dan menolak sumbangan penghijrah ke Britain.

Ketua F1 dari Britain itu, 85, yang bercakap kepada ketua eksekutif WPP, Martin Sorell pada sidang Advertising Week Europe, juga memuji Presiden Rusia, Vladimir Putin sebagai seorang lelaki yang “seharusnya memimpin Eropah” dan memberikan sokongan bagi calon presiden Republikan dari AS, Donald Trump.

Grand Prix Rusia di Sochi, projek yang hampir di hati Putin, adalah perlumbaan seterusnya dalam kalendar Formula Satu dan Ecclestone pada tahun lepas mengisytiharkan dirinya “penyokong terbaik” presiden.

Formula Satu tidak mempunyai pemandu wanita bermula dengan grand prix sejak 1976 dan Ecclestone, yang mencetuskan keriuhan pada masa lalu dengan membandingkan wanita kepada alat domestik, mencetuskan tindak balas dalam media sosial.

Bernie Ecclestone ketika menyaksikan GP Bahrain awal bulan ini. – AP
Bernie Ecclestone ketika menyaksikan GP Bahrain awal bulan ini. – AP

“Saya tidak tahu sama ada wanita secara fizikalnya boleh memandu kereta F1 dengan pantas, dan mereka tidak akan diperlukan secara serius,” kata Ecclestone dalam ulasan yang dilaporkan oleh akhbar Guardian, BBC dan media lain.

Pemandu dari British, Pippa Mann, yang bersaing empat kali di Indianapolis 500 dan pemenang perlumbaan dalam siri U.S Indy Light, kembali mengkritik.

“Sigh. #HereWeGoAgain,” katanya dalam Twitter.

“Mungkin seseorang perlu mengingatkannya bahawa @IndyCar tidak mempunyai stereng yang kuat dan kami cukup kuat untuk memandunya.”

Ditanya oleh Sorrell, pengarah Formula Satu bukan eksekutif dan datuknya berasal dari Rusia, sama ada penghijrah memberikan sumbangan kepada Britain, Ecclestone menjawab: “Mereka tidak memberikan sumbangan.”

ARTIKEL YANG SAMA