Bot karam di ...

Bot karam di Mesir, 55 maut

ROSETTA, Mesir, 23 Sept – Pasukan penyelamat membawa mayat ke darat kelmarin selepas bot yang penuh dengan pendatang telah karam di luar pantai Mesir, menyebabkan sekurang-kurangnya 55 orang terbunuh dan berpuluh-puluh yang lain hilang.

Mangsa berkata sehingga 450 pendatang berada di atas kapal nelayan tersebut apabila ia tenggelam Rabu lalu kira-kira 12 kilometer dari bandar pelabuhan Mediterranean Mesir, Rosetta.

Seorang pegawai Kementerian Kesihatan berkata 55 mayat telah ditemui. Menurut tentera, 163 mangsa berjaya diselamatkan.

Pihak berkuasa telah menahan empat penyeludup manusia yang disyaki atas tragedi itu, iaitu kejadian terbaru dalam apa agensi pelarian PBB menjangka ia akan menjadi tahun paling buruk dalam rekod di Laut Mediterranean.

Bot tentera dilihat membawa mayat korban ke darat, salah satunya mengandungi mayat seorang kanak-kanak. Penyelamat berkata pencarian itu akan diberi tumpuan pada bilik penyimpanan sejuk bot tersebut di mana saksi berkata kira-kira 100 orang berada disana apabila kapal itu terbalik.

Medik Mesir tiba pada sebuah bot yang membawa mayat pendatang tiba di bandar pelabuhan Mesir Rosetta, Rabu lalu , semasa operasi mencari sebuah bot yang membawa pendatang karam di laut Mediterranean. – AFP
Medik Mesir tiba pada sebuah bot yang membawa mayat pendatang tiba di bandar pelabuhan Mesir Rosetta, Rabu lalu , semasa operasi mencari sebuah bot yang membawa pendatang karam di laut Mediterranean. – AFP

“Angka kematian akan meningkat,” menurut sumber perubatan memberitahu AFP. “Dalam bot itu terdapat penyimpanan ikan. Ia belum dibuka dan mesti ramai yang berada di dalamnya.”

Kemalangan itu datang sebulan selepas agensi sempadan EU Frontex memberi amaran bahawa ramai pendatang Eropah terikat, menjadikan Mesir sebagai tempat berlepas untuk perjalanan yang berbahaya.

Pengedar sering memenuhi bot, sebahagian daripada mereka tidak layak untuk menaikinya, dimana penumpang telah membayar untuk pelayaran tersebut.

Di pantai berhampiran Rosetta kelmarin, sekumpulan orang ramai berkumpul dengan sebahagian daripada mereka membaca ayat-ayat Al-Quran dan yang lainnya sibuk mencari maklumat saudara-mara mereka yang mungkin menjadi mangsa dalam nahas bot itu.

Ramai mangsa yang selamat berada dalam tahanan polis. Seorang pegawai pendakwaan berkata mereka akan dilayan seperti “mangsa dan bukan pelaku” dan akan dibebaskan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA