Brazil, AS la...

Brazil, AS langkah kanan

RIO DE JANEIRO, 4 Ogos – Tuan rumah Brazil dan juara dunia Amerika Syarikat bermula langkah kanan dalam perlawanan bola sepak Olimpik wanita semalam walaupun persaingan itu mendapat reaksi sederhana daripada peminat.

Brazil dengan selesa mengetepikan cabaran China 3-0 di stadium Olimpik di Rio menerusi jaringan Monica, Andressa Alves dan Cristiane.

AS memulakan pemburuan pingat emas Olimpik kelima dalam enam penyertaan dengan kemenangan 2-0 ke atas New Zealand di Belo Horizonte. Pemain Terbaik Dunia Carli Lloyd membuka jaringan sebelum Alex Morgan menambah gol kedua.

Bagaimanapun, aksi pembukaan menyaksikan banyak kerusi kosong di seluruh Brazil dengan enam bandar raya yang menghoskan Piala Dunia 2014 digunakan bagi pertandingan wanita dan lelaki Olimpik.

Perlawanan pertama Sukan menyaksikan Sweden menewaskan Afrika Selatan 1-0 di depan hampir 60,000 stadium Olimpik di Rio.

pg24_160805_olympic logo

Carli Lloyd (tengah kanan) dari AS bersaing dengan Rebekah Stott (tengah kiri) dari New Zealand pada pusingan pertama Kumpulan G Sukan Olimpik Rio di stadium Mineirao, Belo Horizonte, kelmarin. – AFP
Carli Lloyd (tengah kanan) dari AS bersaing dengan Rebekah Stott (tengah kiri) dari New Zealand pada pusingan pertama Kumpulan G Sukan Olimpik Rio di stadium Mineirao, Belo Horizonte, kelmarin. – AFP

Sokongan menyertai kemenangan Brazil dengan jangkaan tinggi bahawa Pemain Terbaik Dunia lima kali, Marta boleh memberikan inspirasi lebih baik berbanding pingat perak yang mereka menangi pada Olimpik 2004 dan 2008 dan menamatkan tiga kemenangan pingat emas AS berturut-turut.

Pemain berusia 30 tahun itu beraksi dalam Olimpik keempatnya, menunjukkan kemahiran, begitu juga mencetuskan laungan dia lebih baik berbanding pemain bola sepak Brazil, Neymar.

Pembukaan jaringan Brazil tiba dengan gaya menarik apabila tandukan Moncia melepasi pertahanan pasukan China dan Zhao dibahagian bawah gawang.

Marta kemudian menunjukkan kemahirannya dengan mencipta gol kedua ketika perlawanan memasuki sejam ketika dia meluru ke kanan sebelum mendapatkan Andressa Alves bagi menyudahkan sepakan voli.

Hanya penyelamat mengejutkan Zhao menghalang Marta daripada melengkapkan kemenangan dengan bahaya selepas permainan solo dan rembatan yang tajam ke gawang. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA