Brazil intai ...

Brazil intai rekod B-20 pada final menentang Serbia

WELLINGTON, 18 Jun (AFP) – Brazil akan memburu rekod gelaran keenam Piala Dunia FIFA Bawah-20 Sabtu ini dalam perlawanan yang meletakkan pasukan Amerika Selatan berdepan pasukan Eropah.

Pasukan Brazil berada dalam penentuan menentang Serbia sebagai pilihan utama selepas mengembalikan serangan mereka dalam kemenangan separuh akhir 5-0 ke atas Senegal.

Tetapi di Auckland mereka akan menghadapi pasukan Serbia yang mana ketika mereka di New Zealand Selecao menunjukkan keupayaan untuk menamatkan permainan dengan mengambil kira pesaing yang lebih sukar termasuk Mexico dan AS.

Bagi Brazil, perlawanan itu mewakili peluang untuk menyaingi enam rekod trofi belia Argentina bagi perlawanan itu di mana pesaing dari Amerika Selatan itu telah lama berusaha bagi mendapatkan hak sebagai pasukan terbaik.

Ia juga akan menambah derita Argentina selepas mereka diketepikan dalam peringkat kumpulan buat kali pertama dalam tempoh 24 tahun.

Serbia sementara itu boleh mengumumkan ketibaan mereka pada peringkat dunia dalam perlawanan yang dilihat sebagai medan bakat pemain muda bagi melancarkan kerjaya mereka pada peringkat senior.

Serbia tidak pernah muncul dalam Piala Dunia Bawah-20 dengan rentak mereka sekarang, walaupun memenangi edisi 1987 sebagai Yugoslavia sebelum mana–mana pemain sekarang dilahirkan.

Kapten pasukan Serbia, Predrag Rajkovic berkata pasukannya berazam untuk mencipta sejarah dan tidak akan dikelirukan oleh Raja Samba.