Britain hadap...

Britain hadapi masalah perdagangan bebas

LONDON, 11 Sept – Hasrat Britain untuk menjadi pemimpin perdagangan bebas ekoran referendumnya untuk meninggalkan EU dilihat sebagai angan-angan oleh pakar, yang berkata tangan London adalah terikat sehingga pengeluaran formal daripada blok.

Perdana Menteri Theresa May menggunakan sidang kemuncak G20 di China pada bulan ini untuk meninjau perjanjian perdagangan berpotensi dengan Australia, India, Mexico, Singapura dan Korea Selatan. Namun pakar perdagangan antarabangsa dengan cepat memaparkan kekurangan pengalaman Britain dalam rundingan sedemikian.

“Buat masa sekarang, dari segi undang-undang, UK adalah sebahagian daripada EU dan dengan itu tidak dapat mencapai perjanjian perdagangan bebas,” kata Hosuk Lee-Makiyama, pengarah kumpulan pemikir dasar perniagaan, Pusat Eropah untuk Ekonomi Politik Antarabangsa.

Theresa May semasa menyampaikan ucapannya di Akademi British di London Jumaat lalu. – AP
Theresa May semasa menyampaikan ucapannya di Akademi British di London Jumaat lalu. – AP

“Bagi saya, ia lebih merupakan satu masalah pengalaman disebabkan UK masih belum berunding” perkara tersebut sejak 1973 apabila negara itu menyertai Kesatuan Eropah, tambah Lee-Makiyama.

Apa yang terjejas adalah kedudukan Britain sebagai ekonomi dunia besar bersama masa depan ekonominya serta pertumbuhan pekerjaan. Perdagangan antarabangsa ke dan dari negara setiap tahun berjumlah beratus bilion pound, kira-kira separuh daripada jumlah adalah dengan Kesatuan Eropah. – AFP