Britain penda...

Britain pendahulu Piala Davis

GLASGOW, Scotland, 20 Sept (dpa) – Pasangan adik-beradik Murray dari Scotland bertahan hampir empat jam untuk menumpaskan Lleyton Hewitt dan Sam Groth 4-6, 6-3,6-4, 6-7 (6-8), 6-4 dalam perlawanan beregu semalam untuk membawa Britain kepada pendahuluan 2-1 dalam perlawanan separuh akhir Kumpulan Dunia Piala Davis.

Kemenangan itu telah meletakkan Britain hanya satu kemenangan perlawanan akhir luar biasa dalam perlawanan pasukan dunia tenis lelaki, yang kali terakhir dicapai pada tahun 1978 apabila mereka tewas 4-1 kepada AS.

Dalam perlawanan separuh akhir kedua, Argentina meraih pendahuluan 2-1 ke atas Belgium apabila Carlos Berlocq dan Lenoardo Mayer mengalahkan Steve Darcis dan Ruben Bemelmans 6-2, 7-6 (7-2), 5-7, 7-6 (7-5) dalam perjuangan selama empat jam.

Sekali sekala Andy Murray nampaknya terganggu oleh bahagian belakangnya selepas memenangi perlawanan perseorangan pembukaan Jumaat lalu manakala abangnya Jamie juga dilihat oleh pelatih dalam perlawanan dramatik penonton tempatan yang sungguh ghairah.

“Ini adalah perlawanan hebat, terutamanya bangkit semula dari kekecewaan kekalahan set keempat,” kata Andy. “Kami terus mencipta peluang dan berpadu seperti seharusnya adik-beradik.”

“Kami hanya muncul dengan kebangkitan cukup baik untuk berjaya.”

Hewitt, 34, bermain seperti aksinya pada Piala Davis lalu, dengan persaraan dijangkakan pada bulan Februari. Pasukan Australia itu gagal dalam set kelima apabila Groth memenangkan permainan pada permulaan dan Britain mengambil kesempatan untuk meraih kemenangan.

Pasukan yang menang berkeputusan dengan sembilan servis cemerlang dan memenangkan permainan pada tujuh dai 18 peluang; Australia bertukar pada lima dari11.

Australia kini berdepan senario mesti menang dalam perlawanan perseorangan hari ini selepas mendahului Britain 8-4 dalam perlawanan pada hujung minggu. Pasukan pelawat ini telah memenangi tiga perlawanan terakhir dengan pasukan Britain – 1983 , 1986 dan 2003.

Australia memenangi 28 gelaran Davis manakala Britain telah menang sembilan kali, kali terakhir memenanginya pada tahun 1936 ke atas Australia.

Kapten Britain, Leon Smith, bekas jurulatih Andy ketika dia kanak-kanak, kini lebih mengutamakan membangkitkan semula pemain handalannya hari ini.