Britain undi ...

Britain undi keahlian EU pada 2016

UNITED KINGDOM, 26 Julai (AFP) – Perdana Menteri Britain David Cameron berhasrat mengadakan referendum mengenai keahlian negara dalam Kesatuan Eropah sekitar Jun 2016, lapor akhbar Independent hari ini.

“Independent pada hari ini mendapat tahu bahawa Cameron telah memutuskan untuk menetap tarikh Jun tahun depan,” lapor akhbar, memetik sumber yang tidak mempunyai nama.

Seorang jurucakap untuk pejabat Cameron di Downing Street enggan memberi komen mengenai laporan itu, yang berkata perdana menteri akan mengumumkan masa referendum ketika persidangan tahunan parti Konservatifnya pada Oktober.

Komen daripada parti Konservatif tidak dapat diperoleh.

Cameron telah berjanji akan merunding semula syarat-syarat keahlian Britain dalam blok 28 anggota sebelum mengadakan referendum pada akhir 2017.

David Cameron ketika menyampaikan ucapan mengenai keahlian EU. - Reuters
David Cameron ketika menyampaikan ucapan mengenai keahlian EU. – Reuters

Laporan keluar beberapa hari selepas Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama meminta Britain supaya kekal dalam Kesatuan Eropah, mengingatkan ketika temu bual BBC bahawa negara perlu kekal dalam blok demi membantu memelihara pengaruh global negara.

Ia juga keluar tatkala Menteri Kewangan George Osborne memulakan satu lawatan ke Paris untuk mendapatkan sokongan terhadap pembaharuan dalam Kesatuan Eropah (EU).

Kerajaan Konservatif berkata ia akan berkempen untuk kekal dalam EU, namun mendesak perubahan berhubung dengan keupayaan warga EU untuk menuntut kebajikan di Britain, kuasa yang lebih untuk London dan keupayaan memilih untuk keluar daripada persepaduan politik yang lebih erat.

“Referendum di sini di Britain merupakan satu peluang untuk mengemukakan pembaharuan di seluruh EU,” kata Osborne, menurut petikan ucapan beliau yang disiarkan lebih awal.

“Saya mahu melihat penyelesaian baru untuk Eropah: sesuatu yang menjadikannya sebuah benua yang lebih kompetitif dan dinamik untuk memastikan ia memberikan kemakmuran dan keselamatan untuk semua orang yang tinggal di dalamnya, bukan sahaja untuk mereka di Britain.”

Krisis terbaru di Greece yang menambah kemungkinan negara akan keluar daripada zon euro telah mempengaruhi keputusan untuk mengadakan pengundian lebih awal, yang akan menghalang referendum Britain daripada satu isu politik dalam pilihan raya Perancis dan Jerman pada 2017, lapor Independent hari ini.

Undang-undang membuka laluan untuk referendum melepasi halangan pertamanya dalam parlimen pada bulan lalu namun masih perlu diluluskan oleh Dewan Pertuanan.

ARTIKEL YANG SAMA