Brussels lanj...

Brussels lanjutkan amaran ‘ancaman pengganas’

BRUSSELS, 24 Nov (AFP) – Brussels mengekalkan langkah berjaga-jaga terhadap ancaman keselamatan di tahap tertinggi untuk satu minggu lagi, berikutan kebimbangan kemungkinan berlakunya serangan, kerajaan Belgium berkata hari ini, sebagai Amerika Syarikat mengeluarkan amaran keganasan di seluruh dunia untuk rakyatnya.

Sementara itu Presiden Perancis Francois Hollande akan terbang ke Washington hari ini untuk mendapatkan sokongan bagi memerangi kumpulan Negara Islam selepas serangan yang berlaku di Paris.

Memasuki hari ketiga langkah berjaga-jaga dan keselamatan di ibu negara Belgium, Perdana Menteri Charles Michel memberi amaran ancaman serangan yang diselaraskan di ibu negara institusi Eropah ‘masih serius dan pasti akan berlaku’.

Pihak berkuasa Belgium menahan suspek keempat yang berkaitan dengan pertumpahan darah di Paris, apabila lelaki bersenjata dan pengebom berani mati membunuh 130 orang dalam serangan yang didakwa oleh kumpulan Negara Islam, dan suspek utama, Salah Abdeslam masih menjadi buruan polis antarabangsa.

Anggota keselamatan membuat rondaan di salah sebuah gedung membeli-belah yang kosong sebagai mengekalkan langkah berjaga-jaga pada tahap tertinggi. – AFP
Anggota keselamatan membuat rondaan di salah sebuah gedung membeli-belah yang kosong sebagai mengekalkan langkah berjaga-jaga pada tahap tertinggi. – AFP

Sumber polis Perancis Isnin lalu berkata mereka telah menemui satu bahan letupan tali pinggang yang disyaki diletupkan oleh seorang lelaki berusia 26 tahun di pinggir bandar berhampiran ibu negara Perancis pada malam pembunuhan itu terjadi.

Satu lagi sumber polis berkata, tali pinggang itu kelihatan mempunyai ‘konfigurasi yang sama’ seperti yang digunakan oleh kumpulan jihad untuk melakukan pembunuhan di ibu negara Perancis, serangan paling teruk di negara itu.

Washington dan Paris, sementara itu, meningkatkan perjuangan mereka menentang IS, dengan Perancis melancarkan serangan pertama dari kapal induk yang baru ditempatkan di Mediterranean dan menyeru lebih banyak kerjasama antarabangsa terhadap kumpulan Amerika Syarikat.

‘Maklumat terkini menunjukkan bahawa ISIL (satu lagi istilah untuk Negara Islam), Al-Qaeda, Boko Haram dan kumpulan pengganas lain terus merancang serangan pengganas di beberapa kawasan,’ kata Penasihat Pelancongan Jabatan Negara.