BTS bekalkan ...

BTS bekalkan lebih banyak kereta api untuk Bangkok

BANGKOK, 24 Mei (Xinhua) – Kumpulan BTS yang mengendali Skytrain di Bangkok telah menandatangani kontrak semalam untuk membeli 24 kereta api daripada Kenderaan Kereta Api CRRC Changchun dan 22 kereta api lain daripada Siemens AG, lapor media tempatan hari ini.

46 kereta api empat gerabak berkenaan daripada pengeluar kenderaan transit besar-besaran China dan pengeluar kereta api Jerman akan digunakan untuk landasan kereta api Bangkok dan kawasan sekitarnya.

“Dengan kereta api baru ini, kami boleh mengendali Skytrain dengan selesa untuk tempoh 10 tahun akan datang,” kata Keeree Kanjanapas, pengerusi BTS Group Holding Plc.

Sejumlah 46 kereta api baru bernilai 11 bilion baht, kata Keeree, menambah 11 bilion baht akan datang daripada aliran tunai dan pinjaman syarikat, lapor akhbar Bangkok Post.

BTS Group mengendali 52 kereta api empat gerabak di dua landasan, iaitu Landasan Sukhumvit dan Landasan Silon. 17 buah kereta api di antaranya dibekalkan oleh syarikat China Kenderaan Kereta Api CRRC Changchun sementara yang selebihnya adalah daripada Siemens AG.

Bangkok mempunyai rangkaian empat landasan kereta api alihan laju sehingga sekarang dan sedang membina lebih banyak landasan untuk mengurangkan kesesakan lalu lintasnya.

Landasan kelima, landasan ungu, dijangka dibuka pada 6 Ogos.

Keeree juga berkata subsidiari BTS Group Bangkok Mass Transit System Plc, yang menandatangani kontrak kali ini, merancang menyertai kesemua bidaan untuk projek kereta api alih laju kerajaan termasuk landasan merah jambu dan oren akan datang, dalam bentuk perkongsian awam-swasta.

ARTIKEL YANG SAMA