Buchanan turu...

Buchanan turut digugurkan

TORONTO, 18 Sept (Agensi) – Kadeisha Buchanan, pemain pertahanan remaja yang menjadi bintang Piala Dunia Wanita pada musim panas ini, adalah antara enam warga Kanada yang digugurkan daripada 16 permainan video FIFA disebabkan pertikaian dengan NCAA.

Kejuaraan Sukan EA dicatat di pinggir bandar Vancouver, British Columbia, dan dijadual untuk dikeluarkan pada Selasa. Ia memaparkan Kanada dan 11 pasukan kebangsaan wanita lain untuk kali pertama.

Pencipta permainan video berkata semalam enam pemain Kanada, enam pemain Mexico dan seorang pemain Sepanyol terpaksa disingkirkan daripada permainan disebabkan menghadapi risiko kehilangan kelayakan kolej mereka.

Sukan EA berkata dalam satu kenyataan ia tidak bersetuju dengan dasar ini.

Ia menambah “semua hak sudah pun diperoleh ekoran protokol standard dengan badan dan persekutuan negara” dan tidak ada pemain yang dipertikaikan akan dibayar oleh Sukan EA.

Pada Julai, seorang hakim persekutuan AS meluluskan satu penyelesaian berjumlah AS$60 juta untuk atlet kolej atlet dalam satu tindakan guaman ke atas NCAA dan Electronics Arts.

Pihak menuntut berkata defendan menggunakan bola sepak kolej dan nama pemain bola keranjang secara tidak sah dalam permainan video.

Pemain lain yang terbabit adalah pemain Kanada Jessie Fleming, Ashley Lawrence, Janine Beckie, Rebecca Quinn dan Sura Yekka; pemain Mexico Tanya Samarzich, Greta Espinoza, Christina Murillo, Amanda Perez, Emily Alvarado dan Maria Sanchez; dan pemain Sepanyol Celia Jimenez.

ARTIKEL YANG SAMA