Budak diseran...

Budak diserang buaya ditemui

ORLANDO, 16 Jun (AFP) – Desakan pencarian seorang budak oleh sebuah keluarga Amerika Syarikat yang hilang akibat disambar seekor buaya di tepi tasik di sebuah resort Disney, berakhir semalam apabila penyelam menemui mayat yang berusia dua tahun itu di air keruh.

Mimpi buruk di Kompleks Disney World adalah insiden yang mengerikan terbaru yang melanda Florida, sebuah bandar percutian tengah Orlando selepas insiden pembunuhan beramai-ramai Ahad lalu di sebuah kelab malam di mana 49 orang terbunuh – tembakan paling dahsyat dalam sejarah Amerika.

Walt Disney World berkata ia telah menutup semua pantai peranginan Florida dan marina daripada langkah berjaga-jaga selepas kejadian itu – yang merupakan kematian itu yang pertama dalam sejarah 45 tahun.

Bapa kanak-kanak itu cuba dengan penuh ketakutan untuk menyelamatkan anaknya selepas serangan malam Selasa di pantai tepi tasik di Grand Floridian Resort and Spa, tetapi tidak dapat menyelamatkan kanak-kanak itu daripada genggaman buaya tersebut.

“Tubuhnya sepenuhnya dalam keadaan baik … dan kini telah diserahkan kepada pejabat perubatan Orange County untuk bedah siasat,” Sheriff Jerry Demings ketika memberitahu kepada pemberita.

Beliau berkata kanak-kanak itu kemungkinan besar lemas. Mayat budak itu ditemui hanya 10 atau 15 kilometer (meter) dari mana ia diserang, di dalam air keruh kira-kira enam kaki (1.8 meter) dalam, kata sheriff.

“Sudah tentu, keluarga itu tertekan,” katanya.