Budak ditingg...

Budak ditinggal di hutan, keluar hospital

TOKYO, 7 Jun – Seorang budak lelaki berusia 7 tahun yang bertahan selama hampir seminggu selepas ditinggalkan oleh ibu bapanya dalam hutan telah keluar daripada hospital hari ini, menamatkan drama 10 hari yang menarik perhatian Jepun dan mencetuskan perbualan mengenai disiplin kanak-kanak di negara itu.

Memakai kep besbol hitam, Yamato Tanooka tersenyum dan melambai kepada wartawan dan orang yang melihat ketika dia keluar dari Hospital Perbandaran Hakodate di utara pulau Hokkaido.

Dia memerhati orang ramai ketika dia melambai dengan satu tangan dan memegang besbol yang dibuat daripada kertas yang nampaknya membawa mesej bertulis sokongan dengan tangan sebelah lagi.

Ketika ditanya oleh seorang wartawan sama ada dia teringin untuk pulang ke sekolah, dia menjawab, “Saya mahu!”

Selepas beberapa minit, yang termasuk tepukan, bapanya menunjukkannya tempat duduk dalam van dan mereka beredar pergi.

Yamato Tanooka melambai kepada jurugambar ketika dia meninggalkan Hospital Perbandaran Hakodate. – AFP
Yamato Tanooka melambai kepada jurugambar ketika dia meninggalkan Hospital Perbandaran Hakodate. – AFP

Budak lelaki itu bertahan selama enam malam sendirian selepas ibu bapanya meninggalkannya di sebatang jalan pergunungan di hutan yang dihuni oleh beruang pada 28 Mei sebagai hukuman kerana tidak berkelakuan baik.

Ramai penduduk di Jepun berasa marah dengan pasangan itu, yang dikatakan oleh mereka telah memaksa anak lelaki mereka keluar daripada kereta untuk mengajarnya selepas dia melontar batu pada kereta dan orang. Pada mulanya mereka memberitahu polis dia tersesat ketika bersiar-siar bersama keluarga tetapi kemudian mengaku mereka berbohong kerana mereka bimbang kecaman sosial.

Kes itu telah mencetuskan perdebatan di Jepun mengenai disiplin, dengan sesetengah orang meminta orang ramai supaya faham tentang kesusahan ibu bapa untuk memastikan anak mereka berkelakuan baik, walaupun kebanyakan orang mengecam perbuatan ibu dan bapa budak lelaki tersebut. – AFP