Burkina Faso,...

Burkina Faso, Mali bersama tangani ancaman

OUAGADOUGOU, 18 Jan – Burkina Faso dan Mali bersetuju untuk bekerjasama untuk menangani ancaman meningkat militan Islam di Afrika Barat dengan berkongsi perisikan dan melaksanakan rondaan keselamatan bersama ekoran dua serangan maut dan diselaraskan dengan baik di rantau itu.

Perdana Menteri kedua-dua negara itu telah mengadakan pertemuan semalam, dua hari selepas militan-militan al-Qaeda menawan Hotel Splendid di bandar Burkina Faso, Ouagadougou, melepaskan tembakan ke arah restoran dan menyerang sebuah hotel berhampiran, membunuh kira-kira 28 orang dari kira-kira tujuh orang dari tujuh buah negara, dan mencederakan 50 orang lagi.

Serangan itu, yang mana al Qaeda Islamic Maghreb (AQIM) mengaku melancarkannya, menyusuli serangan serupa pada November ke atas sebuah hotel mewah di bandar Mali, Bamako, yang mengorbankan 20 orang, termasuklah warganegara Rusia, China dan AS.

Dalam satu kenyataan berhubung serangan di Burkina Faso yang dilaporkan oleh Kumpulan Perisikan SITE , AQIM berkata : “Operasi yang direstui ini adalah jihad sejagat yang tidak memberi kesan.”

Seorang anggota tentera berdiri mengawal di hadapan Splendid Hotel di Ouagadougou. - Reuters
Seorang anggota tentera berdiri mengawal di hadapan Splendid Hotel di Ouagadougou. – Reuters

Kumpulan militan itu mengenal pasti tiga penyerang dan menyifatkan hotel dan kawasan sekitar yang menjadi sasaran ‘salah satu sangat paling berbahaya pengintipan sejagat di barat benua Afrika.”

Butiran sebenar tentang kerjasama antara Burkina Faso dan Mali tidak segera dijelaskan, tetapi rondaan dan perkongsian perisikan menandakan hasrat kedua-dua negara untuk mencegah sebaran sikap militan ketika AQIM dan yang lain meluaskan operasi di rantau itu melewati jangkauan biasa mereka. – Reuters