Cadang longga...

Cadang longgar dasar mata wang

BEIJING, 20 Dis (Reuters) – Ekonomi China pada 2016 masih menghadapi tekanan dan kadar pertumbuhan ekonomi mungkin menjadi lembap seterusnya, kata satu kumpulan pemikir badan perancang terkenal, mencadangkan lebih banyak pelonggaran dasar mata wang, lapor akhbar Economic Daily hari ini.

Kumpulan pemikir Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Nasional (NDRC) mencadangkan kerajaan China meneruskan pemotongan kadar faedah dan nisbah keperluan rizab bank untuk merangsang pertumbuhan lembap dalam ekonomi kedua terbesar dunia.

China juga harus memberi laluan kepada tekanan untuk mengurang nilai yuan, kata kumpulan pemikir, demi merangsang eksport.

Beijing telah bergelut untuk mencapai sasaran pertumbuhan ekonominya sebanyak tujuh peratus pada tahun ini, meskipun pelbagai langkah pelonggaran dasar dalam beberapa bulan ini.

Pemimpin China telah memulakan mesyuarat tahunan untuk memeta pelan ekonomi dan pembaharuan untuk tahun 2016, lapor media negeri pada Jumaat. Bank pusat juga terkenal kerana kekurangan respon terhadap kenaikan kadar faedah Rizab Simpanan Persekutuan AS pada Rabu.

Kumpulan pemikir NDRC meramalkan pertumbuhan pelaburan mungkin merosot kepada kira-kira 9 peratus pada 2016. Mulai Januari hingga November tahun ini, pertumbuhan pelaburan aset tetap adalah 10.2 peratus tahun-ke-tahun.

Pelaburan harta tanah mungkin tidak berubah, kata laporan.

Pertumbuhan penggunaan mungkin menghadapi pertumbuhan satu digit pada 2016, sementara eksport mungkin meningkat sedikit, kata kumpulan pemikir itu.

Kumpulan pemikir mencadangkan untuk mengembang defisit fiskal China untuk menyokong projek besar dan kemungkinan mengeluarkan lebih banyak bon kerajaan pusat dan tempatan.

Pasaran saham harus menjadi stabil dan usaha dilakukan untuk membendung risiko aliran keluar modal besar-besaran, tambah kumpulan pemikir.

ARTIKEL YANG SAMA